vestnik

Lokalne volitve 2018: Mestna občina Murska Sobota

T. M., 20. 10. 2018
Nataša Juhnov
Murska Sobota
Aktualno

Do volitev vam bomo na kratko predstavili pomurske občine in njihove kandidate za župane. Danes predstavljamo Mestno občino Murska Sobota.     

Murska Sobota je edina mestna občina v Pomurju, ki ima po podatkih Statističnega urada iz leta 2016 slabih 19 tisoč prebivalcev in po površini meri 64,4 kvadratnih kilometrov. Poleg mesta Murska Sobota se v občini nahajajo še naselja Bakovci, Černelavci, Krog, Satahovci, Kupšinci, Markišavci, Nemčavci, Polana, Pušča, Rakičan in Veščica. Med delovno sposobnim prebivalstvom (osebe v starosti od 15 do 64 let)v občini je bilo okoli 53 odstotkov zaposlenih, kar je manj od slovenskega povprečja, ki znaša 60 odstotkov. Vseh zaposlenih oseb v občini pa je 11.655. Povprečna mesečna neto plača na zaposleno osebo v občini pa je znašala 980 evrov, medtem ko je bila povprečna slovenska neto plača 1030 evrov. Povprečna starost občanov je bila 45,4 leta, kar pomeni, da je višja od povprečne starosti prebivalcev Slovenije (42,9 leta). Prihodek Mestne občine Murska Sobota iz dohodnine za leto 2018 je po podatkih Ministrstva za finance 9.917.704 evrov, izračunan znesek primerne porabe za letošnje leto za občino pa je 9.328.199 evrov.


Samo dva kandidata

Kot smo že poročali, se bosta na letošnjih lokalnih volitvah 18. novembra za župana v Murski Soboti pomerila dva kandidata. Aktualni župan Aleksander Jevšek (57) se za drugi mandat poteguje kot kandidat Socialnih demokratov. Jevšek, sicer doktor znanosti s področja kriminalistike, se je rodil v Slovenj Gradcu, v Mursko Soboto pa se je s soprogo preselil leta 1986. Preden je postal soboški župan, je bil v javnosti znan po številnih drugih funkcijah, najbolj kot direktor slovenske kriminalistične policije.


Njegov izzivalec bo Bojan Petrijan (51) kot kandidat SDS, ki uživa tudi podporo Nove Slovenije.


Petrijan, univerzitetni diplomirani ekonomist in inženir elektrotehnike, ki živi v Kupšincih, je bil v času županovanja Antona Štihca direktor soboške mestne uprave, po prihodu Jevška na mesto župana, pa se je od te funkcije moral posloviti in od takrat deluje kot samostojni podjetnik. Petrijan je na listi SDS nastopil tudi na zadnjih državnozborskih volitvah, je kritik dviga cen komunalnih storitev v Jevškovem mandatu, prav tako opozarja na po njegovem mnenju finančno nevzdržnost projekta postavitve paviljona Expano.

Mestna občina Murska Sobota na kratko in v številkah
Površina:64,4 kvadratnih kilometrov
Število prebivalcev: 18.920
Povprečnastarostprebivalca:45,4 leta
Število delovno aktivnih prebivalcev:11.655
Stopnjabrezposelnosti: 19,2 odstotka
Povprečna neto plača: 980 evrov
Izračun zneskaprimerne porabe občineza leto 2018:9.328.199 evrov
Prihodek občine iz naslova dohodnineza leto 2018:9.917.704 evrov
Aktualnižupan: Aleksander Jevšek (SD)
Kandidati: Bojan Petrijan (SDS)

Paviljon, ki ga bodo odprli tik pred volitvami, je zagotovo najbolj odmeven projekt prvega Jevškovega mandata, tako glede pozitivnih odzivov občanov kot glede kritik opozicije, zato je pričakovati, da bodo paviljon in z njim povezane zadeve tudi po letošnjih volitvah še naprej predmet razprav ter očitkov na lokalni politični sceni.
Mestna občina Murska Sobota lokalne volitve vestnikvolitve2018