vestnik

Lokalne volitve 2018: Občina Kuzma

A. Nana Rituper Rodež, 8. 11. 2018
Nataša Juhnov
Kuzma, občina, vas, Goričko Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Do lokalnih volitev 2018 vam na kratko predstavljamo pomurske občine in njihove kandidate za župane. Tokrat je na vrsti Občina Kuzma.



Občina Kuzma leži na Goričkem, na skrajnem severovzhodnem gričevnatem delu Slovenije, in meji tudi z Republiko Avstrijo in Republiko Madžarsko.Kraj, kjer se stikajo tri države, simbolizira tromejnik, ki ga je leta 1924 na Trdkovi postavila mednarodna razmejitvena komisija. Od Kuzme do Ljubljane je okoli 200 kilometrov, a se zdi, da je glede na kazalnike razvitosti in razumevanju problematike, od prestolnice in središča ta občina oddaljena še veliko bolj.

Občino sestavlja pet naseljih Dolič, Gornji Slaveči, Kuzma, Matjaševci in Trdkova. Središče je naselje Kuzma, kjer je tudi sedež občine, Osnovna šola, cerkev sv. Kozme in Damjana, Dom Kuzma, kjer skrbijo za starejše osebe, pošta ter druge ustanove. V teh krajih Goričkega je kar nekaj gostiln, kjer ponujajo domačo hrano.



V prizadevanju za razvoj turizma se je Občina lotila celovite obnove Bežanove domačije, tipične panonske cimprane hiše, zgrajene leta 1890, na Gornjih Slavečih, ki velja za eno najstarejših hiš daleč naokoli.

Nekoč je tu prevladovala kmetijska dejavnost, danes pa se s kmetijstvom ukvarjajo le redki, mnogi si kruh služijo v Murski Soboti ali v Avstriji. Čez mejo se v zadnjem času izseljuje vse več mladih družin z otroki, ki tam obiskujejo vrtec in šole. Izseljevanje močno vpliva tudi na društvene dejavnosti in družabno življenje.

V petih naseljih občine na površini 22,9 kvadratnih metrov živi 1583 prebivalcev, njihova povprečna starost pa je 43,5 leta. Delovno aktivnih je 256 prebivalcev, brezposelnost pa je kar 21,5 odsotna, povprečna plača pa doseg komaj 803,84 evre.

Kandidati za župana
Aktualni župan je 53-letni Jožef Škalič, profesor zgodovine in sociologije, iz Gornjih Slaveč. Župan je že od leta 1998, ko je bila ustanovljena samostojna Občina Kuzma. V boju za župana se podaja tudi v petem krogu, njegova predlagateljica pa je Marina Huber s skupino volivcev. Na letošnjih volitvah bo njegova protikandidatka 46-letna Sonja Pelcar iz Doliča, komercialistka, ki trenutno dela v toplicah v sosednji Avstriji. Predlagal jo je Igor Pelcar s skupino volivcev.


Občin Kuzma lokalne volitve 2018 župan jožef škalič Sonja Pelcar vestnikvolitve2018