vestnik

(LOKALNE VOLITVE) Ficko pri kandidaturi za župana stavi na izkušnje

Rok Šavel, 21. 10. 2022
Rok Šavel
Predstavitev županske kandidature Jožefa Ficka.
Aktualno

Aktualni podžupan puconske občine Jožef Ficko je v prostorih gostilne Jelenov hram v Beznovcih predstavil svojo župansko kandidaturo.

Boj za stolček odhajajočega župana puconske občine Ludvika Novaka je odprt. Kandidaturo so vložili Branko Ritlop, Ivan Pintarič, Uroš Kamenšek, Sašo Šraj in Jožef Ficko, ki je po Ritlopu tudi sam sklical tiskovno konferenco in predstavil svoj program.


Optimizacija stroškov in povečanje investicij


Aktualni podžupan je uvodoma poudaril, da ima bogate izkušnje tako na lokalni ravni, kjer je prisoten vse od leta 1988, kot na državni ravni, saj je bil leta 2005 nadomestni poslanec stranke SDS v državnem zboru. "Sem sicer član politične stranke, vendar sem se odločil kandidirati s podpisi, saj smatram, da v lokalni politiki strankarska politika ne sme imeti vpliva," je dejal Ficko in navedel nekaj svojih preteklih aktivnosti. Spomnil je na ustanovitev občinske zveze malega nogometa v Puconcih, ustanovitev športne zveze, predsedovanje komisiji v postopku vračila vlaganj v telekomunikacijska omrežja, kjer so občanom vrnili nekaj čez 1,7 milijona evrov, in na aktivnosti v državnem zboru, ko je odigral vlogo pri izgradnji Centra za ravnanje z odpadki Puconci, izgradnji nove ekonomske šole v Murski Soboti in pri sprejemu državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Omenil je tudi aktivnosti pri izgradnji športne dvorane v Puconcih in ključno vlogo pri podvojitvi državnih sredstev za prekmurske občine z romskimi naselji.

jožef-ficko
Rok Šavel
Predstavitev županske kandidature Jožefa Ficka.


V prvem proračunskem letu bi naročil podrobno analizo stalnih stroškov s ciljem, da bi presegli povprečje investicijskih vlaganj, ki trenutno znaša okrog 1,7 milijona evrov na leto. Vzdrževati želi stalno povezavo s klubom pomurskih poslancev in občinskimi združenji, ugotavlja pa da bi bilo potrebno še optimizirati financiranje občin. V nadaljevanju se je dotaknil cestne infrastrukture, kjer je poudaril sodelovanje z državo in ohranitev dogovornega vzdrževanja in obnavljanja lokalnih cest ter javnih poti, ki jih imajo v občini v skupni dolžini okoli 250 kilometrov, s krajevnimi skupnostmi.  Glede vodovodnega in kanalizacijskega omrežja je napovedal ohranitev subvencioniranja, a ob doslednem izvajanju predpisov glede vključitve v zgrajena omrežja. Pri gradji širokopasovnega omrežja želi še naprej sodelovati z operaterji, ne bi pa dovolil občinska vlaganja v omrežja operaterjev brez dogovora glede solastništva omrežja. Zahteval bi tudi, da pride do primerne preselitve RTV oddajnika Pečarovci, ki je trenutno v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za lokacijo Kuštanovci. Opozoril je na dejstvo, da je občinski prostorski načrt v pripravi že od leta 2007 zaradi spreminjanja državnih predpisov, bi pa s pripravljalcem načrta zahteval aneks k pogodbi, s katerim bi definirirali roke za dokončanje.


Pogodbena razmerja bi ponovno definiral


Spregovoril je tudi o zavodih in občinskih podjetjih, med drugim o tem, da mora Razvojni zavod občine Puconci upravičiti svoj obstoj, javno komunalno podjetje pa bi kadrovsko okrepil, ter napovedal ureditev ter redefinicijo pogodbenih razmerij z drugimi pravnimi subjekti kot je denimo Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Pri tem je omenil tudi javno podjetje Cerop, ki ima sedež v občini. "V preteklosti sem velikokrat sodeloval pri reševanju razmerij med občino, krajevno skupnosti in podjetjem ter tudi preprečil poskuse bivšega direktorja, da bi se uvajali postopki na nedovoljen način," je spomnil in dodal, da je pri pripravi novega odloka zahteval, da ima občina v primeru interesa Ceropa po dodatni širitvi dejavnosti izven občin ustanoviteljic pravico do veta.

Napovedal je še sestanek s potencialnim investitorjem v nov trgovski objekt in analizo potreb po industrijskih območjih v občini. Pri sofinanciranju društev bi dal večji poudarek financiranju programov, ki presegajo meje občine in države, spodbujal bi kulturne dogodke in tudi v prihodnje ohranil posebno proračunsko postavko za izvajanje najnujnejših posegov v objekte v romskih naseljih. Večji poudarek bi dal pridelovalcem ekološke hrane in skrbi nad dejavnostjo čebelarstva, ob koncu pa je omenil še pospešitev projektov kot so dom borcev na Vaneči, dom za starejše, hiša prekmurske besede in razgledni stolp v Bodoncih.

občina-puconci jožef-ficko lokalne-volitve kandidatura-za-župana