vestnik

Luka Basi na Vestnikovem pikniku 

Maja Hajdinjak, 28. 8. 2018
Niko Časar
Luka Basi je letos že napolnil Spartacus. 
Aktualno

Od Mateja Prikeržnika do Luke Basija in na miljone ogledov na youtubu. Ob zvokih njegove glasbe boste lahko migali tudi v soboto na Vestnikovem pikniku in ekskluzivnem letalskem mitingu na rakičanskem letališču.

Luka Basi, s pravim imenom Matej Prikeržnik, je 29-letni Korošec, ki ga je Slovenija spoznala leta 2016 v oddaji Slovenija ima talent. Takrat se mu izmuznila uvrstitev v polfinale, a ga je opazil glasbeni producent Aleš Vovk – Raay in mu ponudil sodelovanje. Tako je v dveh mesecih postal Luka Basi in istega leta zaslovel, ko je s hrvaškim pevcem Joletom posnel pesem Nisam ja od jučer, kar mu je bila zelo dobra odskočna deska za glasbeno kariero. Od takrat beleži na Youtubu večmilijonske oglede svojih pesmih in je izredno priljubljen tako pri slovenski kot hrvaški publiki.


Zaljubil se je kot "mulc"

Kot je povedal v enem od intervjujev, se je v preteklosti preizkušal v različnih glasbenih stilih, a je od nekdaj v sebi nosil glasbo, v katero se je zaljubil kot »mulc«. Njegova glasbena pot se je začela, ko je bil star približno 11 let, njegova mama in sestra pa sta peli v narodno-zabavnih vodah. Prijavil se je na karaoke in zmagal, nato so se počasi začele objave na spletu. Z vstopom v srednjo šolo se je zbudila želja po ustanovitvi benda, s katerimi so potem nastopali po Sloveniji. Hodil je tudi v glasbeno šolo, kjer je zaključil igranje na trobento, kar je bila »povsem normalna stvar, glede na to, da je bila vsa družina v narodno-zabavnih vodah«. Danes ga v videospotih lahko kdaj pa kdaj srečamo s kitaro, ki se je je naučil igrati sam. Da je namesto narodno-zabavne glasbe izbral to zvrst, je stvar želje po drugačnosti. V Sloveniji so hrvaški glasbeniki zelo priljubljeni, sam pa je tudi že od malega poslušal tovrstno glasbo. O publiki meni, da so tako Hrvati kot Slovenci veliki zabavljači, poudari pa, da sosedje veliko bolj cenijo svojo glasbo.


Kolebal med športom in glasbo

Luka je sicer študiral na Fakulteti za šport, saj je poleg glasbe navdušen športnik. Več let je treniral odbojko, nekaj časa je bil celo član reprezentance. Njegova želja je bila, da bi postal profesor športne vzgoje ali trener odbojke. Vendar je pretehtala ljubezen do glasbe, kjer se, kot je povedal v intervjuju, bolje počuti.

f77db157b2c2a637fd241cdbe0f29900
Sašo Radej
Luka Basi je zaslovel z duteom z Joletom.

Poleg dueta z Joletom je posnel še nekaj drugih duetov. Lani je skupaj s pevko Lidijo Bačić ustvaril pesem Solo, s skupino Ljubavnici pa še pesem Moja. Letos sta z Lano Jurčević posnela pesem Upalimo ljubav. Vsekakor pa se na odru znajde tudi sam. S pesmijo Kombinacija se mu je lani celo uspelo uvrstiti na hrvaški festival CMC v Vodicah. Njegovi komadi so večinoma plesni hiti, posnel pa je tudi balado Seko moja, ki jo je posvetil svojima sestrama. Letošnji hit, ki ga bomo zagotovo slišali tudi na Vestnikovem pikniku, je pesem Istrijanko ružo moja. To pa zanj ne bo prvi nastop v Pomurju, saj smo ga lahko slišali že v soboškem Spartacusu, veliko pa je prepeval tudi po raznih veselicah; nazadnje na Pertoči.
Kdaj bo na vrsti Luka Basi, pa si lahko preberete na spodnji povezavi:
https://www.vestnik.si/video-ste-pripravljeni-na-zabavo-pomurja-6547463

Luka Basi vestnikov piknik letališče