vestnik

Luknerjeva ostro nad slovenski sistem, dnevno dobijo več kot sto prošenj za hrano

I.B., 14. 11. 2019
Dreamstime
V paketih živil so ponavadi osnovna živila kot so riž, testenine, olje in moka. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Ana Lukner, ustanoviteljica dobrodelnega sklada Anina zvezdica, ki z deljenjem paketov hrane pomaga ljudem v stiski, se je v času, ko se na organizacijo spet množično obračajo ljudje, ki potrebujejo pomoč, odzvala in povedala svoje mnenje o tem, kaj vse v Sloveniji gre narobe.

"Vsak dan sem zelo zaskrbljena in žalostna. Sprašujem se, kako naj pomagam vsem tistim, ki se javljajo za pomoč s hrano. Na dnevni bazi prejemamo preko sto prijav, ljudje nam pišejo na družbena omrežja, maile, pošiljajo pisma, ker nimajo računalnika ali telefona. Skrbi me, kako bomo vsem pomagali," je dejala uvodoma. Kot še pravi, ljudje delamo, plačujemo prispevke, nato pa se ne moremo normalno prebiti čez mesec, kaj šele, da bi si lahko privoščili kaj zase. Anina zvezdica bo januarja stara deset let, Luknerjeva pa pravi, da vedno posluša o gospodarski rasti, ampak je ne vidi, ker še vedno toliko ljudi živi pod pragom revščine. "Naš celoten sistem v vseh segmentih je gnil, od temeljev navzgor," dodaja. 

Ana Lukner
Mediaspeed
Ana Lukner Roljič je ustanoviteljica Anine zvezdice.

"Rabimo ljudi, ki so neobremenjeni, sproščeni in niso povezani s strici iz ozadja. Take, ki bodo imeli pamet in srce. Nikoli ne bi smeli dopustiti, da pademo tako nizko, da ljudje nimajo nič. Bila sem v hišah, kjer otroci živijo brez elektrike, v mrazu, delajo naloge ob svečah, nimajo nič za jesti. A je to druga Švica," se sprašuje. Izpostavila je še to, da je do dandanes ni poklicala nobena slovenska ustanova, ki bi povprašala za mnenje o sociali: "Pa bi imela ogromno za povedati, ker sem skozi ta leta ugotovila, da naš sistem na področju sociale ne funkcionira in ni pravično porazdeljen." Državne voditelje pa je še pozvala, naj se oglasijo in spremenijo stvari na bolje. 

anina-zvezdica ana-lukner revščina pomoč