vestnik

Madžare mika elektrarna v Čentibi

Majda Horvat, 10. 6. 2024
Jure Kljajić
O geotermični elektrarni v Čentibi, ki jo bo prek zaprtega sistema, nameščenega v globoko plinsko vrtino Pg-8, poganjala temperatura iz globine, smo že večkrat pisali, kakor tudi, da so v fazi preizkušanja naleteli na nepredvideno težavo, kako zagotavljati neprekinjeno delovanje turbine.
Aktualno

Prvi razpisi sredstev iz sklada za podnebne spremembe že objavljeni.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer popolnoma verjame v uspeh projekta prve slovenske geotermične elektrarne z izkoriščanjem potenciala opuščene plinske vrtine blizu Čentibe, katerega nosilec so Dravske elektrarne Maribor (DEM) z družbo Petrol Geo. To je minister zatrdil ob svojem nedavnem obisku v Prekmurju, med katerim je obiskal Krajinski park Goričko, ki ga je poimenoval naravni lepotec, si ogledal rastlinjake podjetja Paradajz v Renkovcih ter ob tem poudaril njihovo trajnostno naravnanost ter se seznanil z daljinskim ogrevanjem v Lendavi, ki deluje na osnovi izkoriščanja geotermalne energije.



Minister je še poudaril, da vlada podpira tiste projekte, ki prispevajo k energetski samooskrbi in izkoriščanju obnovljivih virov energije ter s tem k opuščanju rabe fosilnih goriv. »Vzpostavili smo shemo spodbujanja in izkoriščanja geotermalne energije in upam si trditi, da bomo še v letošnjem letu iz prve elektrarne z uporabo geotermalne energije pridobivali električno energijo,« je ob robu obiska v Pomurju dejal Bojan Kumer. O elektrarni, ki jo bo prek zaprtega sistema, nameščenega v globoko plinsko vrtino Pg-8, poganjala temperatura iz globine, smo že večkrat pisali, prav tako, da so v fazi preizkušanja naleteli na nepredvideno težavo, kako zagotavljati neprekinjeno delovanje turbine. Ne glede na to minister verjame v uspeh projekta in upa, da jim bo na osnovi tega pilotnega projekta uspelo privabiti ne le državne in lokalne vlagatelje, ampak še druge. »Eden takšnih je že na vidiku, mogoče celo brez državnih subvencij,« je namignil Kumer, kar bi lahko po njegovem mnenju pomenilo tudi začetek obsežnega izkoriščanja geotermalnega potenciala.

lendava, dravske-elektrarne, geotermalna-energija, geotermična-energija, dravske-elektrarne-maribor
Jure Kljajić
Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer popolnoma verjame v uspeh projekta prve slovenske geotermične elektrarne z izkoriščanjem potenciala opuščene plinske vrtine blizu Čentibe, katerega nosilec so Dravske elektrarne Maribor (DEM) z družbo Petrol Geo.



V DEM veseli za naše sosede

Podrobnosti minister ni razkril, toda vsebino izjave lahko povežemo z nedavnim obiskom madžarske delegacije, na čelu katere je bil madžarski minister za energijo Csaba Lantos. Ta si je 13. maja ogledala prvo slovensko pilotno geotermično elektrarno, sprejel pa jih je tudi generalni direktor DEM Damjan Seme s sodelavci. Gostom so predstavili delovanje pilotne geotermične elektrarne ter druge strateške, izvedbene in razvojno-inovativne projekte družbe na področju izkoriščanja obnovljivih virov energije za proizvodnjo električne energije pri zelenem prehodu. Seme je ob tem izjavil, da verjame, da jim bo z modifikacijo turbinskega dela opreme uspelo pri geotermalni elektrarni vzpostaviti stanje, ki bo omogočalo konstantno obratovanje in proizvodnjo električne energije, kar bo dobra popotnica naslednjim tovrstnim projektom. »Veseli me, da se za projekt zanimajo tudi naši sosedi, s katerimi smo danes izmenjali mnenja in stališča ter odprli pot sodelovanju tudi na področju koriščenja globoke geotermije za proizvodnjo električne energije,« je ob obisku visokih gostov iz Madžarske še dejal generalni direktor DEM.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer pa ni seznanjen s projektom postavitve industrijskih rastlinjakov za gojenje zelenjave v Žitkovcih, za katere bi prav tako pridobivali toploto z izkoriščanjem geotermalne energije. Verjame pa, da bi bilo tudi zanj možno pridobiti nepovratna oziroma povratna sredstva, ki jih ima Slovenija na voljo. Minister Kumer je ob svojem obisku še spomnil na lani sprejeti vladni odlok o porabi sredstev sklada za podnebne spremembe za obdobje 2023–2026, ki za namene izkoriščanja geotermalne energije povečuje finančna sredstva za štirikrat. »Prvi razpisi oziroma nameni so že zunaj. Mi moramo za sredstva, ki smo jih rezervirali v podnebnem skladu, pripraviti projekte za izkoriščanje. Če bo teh sredstev premalo, pa verjamem, bomo našli dodatna,« je rekel Kumer.

čentiba geotermična-elektrarna madžarska