vestnik

Madžarska opozicija slavila v Budimpešti

STA, 14. 10. 2019
Leonhard Foeger/REUTERS
Orban, ki je madžarski premier od leta 2010, je v govoru privržencem poudaril, da Fidesz ostaja najmočnejša politična sila na Madžarskem. Fotografija je s protesta proti njegovi vladi, 16. 12. 2018.
Aktualno

Madžarski opoziciji je na nedeljskih lokalnih volitvah uspel veliki met. Vladajoči konservativni stranki Fidesz premierja Viktorja Orbana je namreč odnesla županski položaj v Budimpešti.

Po preštetih več kot 92 odstotkih glasov je opozicijski kandidat Gergely Karacsony osvojil 50,6 odstotka glasov, dosedanji župan iz Fidesza Istvan Tarlos pa 44,3 odstotka.

44-letni Karacsony je bil skupni kandidat socialistov (MSZP), Demokratične koalicije (DK), Parbeszeda (Dialog) in stranke mladih Momentum. Leta 2014 je bil s podporo socialistične stranke (MSZP) izvoljen za župana budimpeškega okrožja Zuglo.

Kandidati s podporo opozicije so zmagali v 13 od 23 okrožij prestolnice. Fidesz je imel do zdaj župane v 17 okrožjih.

Opozicija je na tokratnih volitvah nastopila s širokimi zavezništvi, ki so zajemala leve in desne stranke kot tudi predstavnike civilne družbe.

Opozicijska zavezništva so odnesla županska mesta Fideszu tudi v Pecsu, Miskolcu, Szombathelyu, Egerju in drugod. V bolj podeželskih občinah so bili uspešnejši kandidati vladajoče stranke in neodvisni kandidati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Karacsony je svoj uspeh označil za zgodovinsko zmago za Budimpešto. Obljubil je, da bo madžarsko prestolnico popeljal v 21. stoletje in središče Evrope, "kamor je vedno spadala".

Orban, ki je madžarski premier od leta 2010, je v govoru privržencem poudaril, da Fidesz ostaja najmočnejša politična sila na Madžarskem. Opoziciji v Budimpešti je ponudil sodelovanje, v podrobnosti pa se ni spuščal.

Predstavniki Fidesza so sicer pred volitvami grozili, da bo vlada zaprla finančno pipico okrožjem, ki bodo izvolila opozicijske kandidate.

Volitev, ki so potekale v več kot 3000 občinah, se je udeležilo 49 odstotkov od okoli osem milijonov volilnih upravičencev.

madžarska volitve
Kaj zdaj berejo drugi