vestnik

Madžarske poteze burijo duhove tudi pri pomurskih poslancih, madžarski veleposlanik se je opravičil

Rok Šavel, 11. 3. 2022
Bobo
Madžarizacija bo očitno spet vroča predvolilna tema.
Aktualno

Od načrtovanega verskega dogodka v Beltincih in financiranja obnove cerkva z madžarskim denarjem, do neprimerne izjave Orbanovega državnega sekretarja.

Poročali smo o organizaciji tradicionalnega srečanja vernikov iz Slovenije in Hrvaške, ki se ga bodo 8. oktobra v Beltincih prvič udeležili tudi katoličani iz Madžarske. Koordinator množičnega verskega srečanja je soboški škof Peter Štumpf, poraja pa se vprašanje o razlogih za vključitev madžarske katoliške cerkve in morebitnem financiranju obove župnijske cerkve v Beltincih in Turnišču. V okviru obiska naj bi v navedenih pomurskih krajih, kjer se časti sv. Ladislava, »postavili spominsko ploščo, kjer bi tudi v madžarskem jeziku oznanjali bistvo in vlogo omenjenega spomina v življenju obeh narodov«.

Beltinci so zaradi svojega zgodovinega pomena še toliko bolj občutljivo prizorišče za prekmurska čustva, dogodek in namere pa so vzbudile pozornost pomurskega poslanca Dejana Židana, ki je danes na Vlado RS tudi naslovil poslansko vprašanje na to temo.

protest dz madzarska zastava bobo
Bobo
Madžarizacija bo očitno spet vroča predvolilna tema.

V Beltincih že civilna iniciativa, Židan pričakuje odziv slovenske vlade

Kot je zapisal Židan, se je v Beltincih že oblikovala »Civilna iniciativa glede postavljanja tabel/plošč v zvezi poti sv. Ladislava«, ki je med drugim sprejela sklep, da je odločno proti kakršnikoli plošči – tabli v bližini spomenika združitve Prekmurja z ostalo Slovenijo in da je odgovorna politika – občina, da do tega ne pride. Navedena iniciativa je, tako Židan, nanizala tudi več stališč, med drugim:

"1. Zgodovinarji naj se opredelijo o Ladislavovi poti, ali se ta naj obnavlja ali pa na novo ustanavlja. Nikakor pa se ne bi smel ta verski dogodek izkoristiti za doseganje političnih ciljev in po nepotrebnem vznemirjati Prekmurce, ki so s svojo odločnostjo pred več kot 100. leti prav v Beltincih izrekli svojo pravilno slovensko pripadnost matični državi.

2. Če je projekt Ladislavova pot še eden v zvezi z akcijami aktualne madžarske oblasti za pridobitev pozicij na ozemlju, ki je bilo po mirovnih pogodbah vrnjeno naši in drugim deželam po prvi svetovni vojni in potrjeno na osnovi zgodovinskega bivalnega prostora staroselcev, potem se pridružujem mnenju številnih iz moje okolice, da tovrstna prizadevanja vodijo v nova družbena nasprotja in nepotrebne travme v prihodnosti.

3. Ali s to iniciativo cerkev, odnosno nekaj njenih voditeljev ne utira pot madžarskemu nacionalizmu in uresničevanju nostalgije po veliki Madžarski? Spomnimo se na objavljene zemljevide pred nekaj meseci o veliki Madžarski."

"Na podlagi zapisanega vas sprašujem:

1. Ste seznanjeni z dogajanji, da madžarska vlada na slovenskem ozemlju financira obnovo slovenskih cerkva? In da to financiranje očitno poteka tudi izven dvojezičnega območja?

2. Kako komentirate tovrstno delovanje madžarske države in tudi zaskrbljenost, da gre za načrtne aktivnosti z namenom pridobivanja pozicij na ozemlju, ki je bilo po mirovni pogodbi vrnjeno naši državi?

3. Ste pripravljeni aktivno proučiti nastalo situacijo in sprejeti ukrepe, ki bi preprečili nova družbena nasprotja in nepotrebne travme v prihodnosti?" sprašuje slovensko vlado poslanec socialnih demokratov.

Freudovski zdrs madžarskega državnega sekretarja



Poteze sosednje Madžarske pa niso razburile le opozicijskega poslanca, ampak se je oglasil tudi šef poslanske skupine koalicijske Nove Slovenije Jožef Horvat. Krščanskega demokrata je razburil Potápi Árpád János madžarski državni sekretar za narodno politiko, ki se mu je sinoči, vsaj tako je bilo videti, v oddaji Težišče na RTV Slovenija pripetil svojevrsten freudovski spodrsljaj.

Na vprašanje, kaj mu pride najprej na misel, ko sliši besedo Prekmurje, je namreč odgovoril: "Seveda najprej Mura kot reka, ki je mejna reka med Madžarsko in Slovenijo," in nato nadaljeval, kako ima rad to majhno območje, ki združuje karakteristike celotnega Karpatskega bazena. Horvat zaradi slednje izjave, ki gre po njegovem mnenju za ponoven poskus madžarske vlade za revizijo veljavnih mednarodnih pogodb, pričakuje odločen odziv zunanjega ministra Anžeta Logarja. "Prekmurje je slovensko. Pri nas živeča madžarska manjšina uživa vse pravice kot narodna skupnost. V luči zaostrenih razmer v Ukrajini so takšne izjave povsem neprimerne in spodkopavajo nujno enotnost med evropskimi državami," je še zapisal pomurski poslanec na družbenem omrežju Twitter.



Árpád János je v intervjuju, ki si ga lahko pogledate na naslednji povezavi, razlagal pomen, cilje in uspehe madžarske narodne politike, ki je, kot je pojasnjeval, postala nuja madžarskih vlad po Trianonskem sporazumu, saj se je ena tretjina madžarskega naroda znašla izven meja matične države. Po njegovih besedah v Prekmurju sicer res živi najmanj številčna zamejska madžarska skupnost, ki ji grozi asimilacija, a se ta nikoli ne sme odpovedati svoji identiteti in veri v to, da se madžarska bit lahko ohrani. Državni sekretar je nanizal tudi uspehe madžarske vlade v Lendavi in manjših krajih v Prekmurju, kjer obnavljajo kulturne domove, gradijo prostore za skupnosti, obnavljajo cerkve, vrtce in šole. "To so rezultati, ki tamkajšnjim Madžarom dokazujejo, da se lahko mirne duše opredelijo za Madžare. Celo ponosni so lahko na svojo madžarsko bit, kajti matična država jim pri tem pomaga," je poudaril Árpád János.

Glede sporne izjave državnega sekretarja v kabinetu madžarskega premierja Viktorja Orbana se je naknadno odzval tudi Židan. Kot je dejal, gre za agresivno izjavo, ki terja takojšen odziv vrha slovenske politike, sam pa da na poteze madžarske države, ki ne skriva želja po ponovni vzpostavitvi "Velike Madžarske", opozarja že ves čas. "Prekmurje zahteva takojšen odziv in pričakujem, da bo slovenska država tokrat znala odreagirati tako, kakor je potrebno, da se ohrani slovenska celovitost in da se vse tovrstne namere zaustavijo," je poudaril pomurski poslanec. 

Odziv zunanjega ministrstva in madžarskega veleposlanika

dejan-židan jožef-horvat madžarska prekmurje