vestnik

Magyar obsojen zaradi žaljive obdolžitve Gjerkeša

Vestnik.si, 19. 9. 2022
Aleš Cipot
Stanislav Gjerkeš
Aktualno

Magyar zanikal, da bi na sestanku avgusta lani izrekel besede, s katerimi je odgovornost za postavitev ekološko sporne bioplinarne pripisal Gjerkešu

Donedavnemu lendavskemu županu Janezu Magyarju, od maja tudi poslancu v državnem zboru, je bila konec prejšnjega tedna na lendavskem okrajnem sodišču izrečena pogojna obsodba mesec dni zapora s preizkusno dobo enega leta zaradi storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Zagovornik obdolženca je že napovedal, da se bo zoper razsodbo pritožil.

Magyarja je zasebno tožil občinski svetnik Stanislav Gjerkeš. Povod za tožbo je bilo dogajanje na sestanku avgusta lani, ki ga je sklical direktor občinske uprave Občine Lendava Mihael Kasaš z namenom, da se svetniki izjasnijo glede možnosti uveljavljanja predkupne pravice občine pri prodaji premoženja stečajnega dolžnika Nafte Petrochema. Na sestanku pa je prišlo tudi do komunikacije med takratnim županom Janezom Magyarjem in svetnikom Stanislavom Gjerkešem. Po izjavah tožilca in dveh njegovih prič je Magyar na sestanku trdil, da je Gjerkeš odgovoren za to, da so pred leti v Lendavi postavili bioplinarno, katere delovanje je bilo pozneje sporno in zaradi širjenja smradu ter izpustov škodljivo za okolje ter ljudi. Podpisal naj bi tudi nek dokument, ki zdaj to odgovornost dokazuje. Gjerkeš je te navedbe že na sestanku označil za neresnične, torej kot laž.

Janez magyar
Marina Vrbnjak
Janez Magyar

Magyar je na glavni obravnavi zanikal, da bi očitane mu besede kdaj izrekel, spornega dogajanja na omenjenem sestanku pa se nista spomnila niti njegovi priči. 

tožba žalitev magyar gjerkeš