vestnik

Poklukar: "Čaka nas zadnja etapa epidemije"

Vestnik, 28. 4. 2021
STA
Minister za zdravje Janez Poklukar
Aktualno

Minister za zdravje Janez Poklukar in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan sta podala izjavo za javnost po operativnem usklajevanju s cepilnimi centri po vsej Sloveniji. Opravili so 13 video konferenc s cepilnimi centri ter ločen sestanek s slovenskimi bolnišnicami.

Kot je povedal minister za zdravje Janez Poklukar, nas čaka zadnja etapa epidemije, ki pomeni cepljenje in precepljenost kritičnega števila prebivalstva. "To bo v slovensko družbo prineslo več zdravja, manj težjih izidov zdravljenja, pa tudi hitrejše sproščanje oziroma odpiranje družbe," je povedal Poklukar. V naslednjih dneh bodo zato stopnjevali cepljenje, kar pomeni, da bodo v naslednjih tednih v Sloveniji pridobivali vse več cepiva. Predvidevajo, da bomo v prvem tednu maja dobili dodatnih 9 tisoč odmerkov cepiva Moderna, ki ga bodo namenili cepljenju z drugim odmerkom, da bomo imeli predvidoma 69 tisoč odmerkov AstraZenece, od katerega bo 9 tisoč odmerkov namenjenih drugemu odmerku, 60 tisoč pa prvemu odmerku. Prav tako naj bi dobili 6 tisoč odmerkov Jensna in 56 tisoč odmerkov Pfizerja. V prvem tednu maja naj bi tako imeli preko 120 tisoč odmerkov cepiva. 

cepljenje
Aleš Cipot
Cepljenje

Sestali so se s predstavniki vseh cepilnih centrov v Sloveniji, kjer so razpravljali o realizaciji strategije cepljenja. Dodal je, da je izhod v poletje odvisen od vseh nas. Vse prebivalce je zato pozval, naj se prijavijo na cepljenje in se na cepljenje tudi odzovejo, ko so nanj povabljeni. "Cepiva so po vseh podatkih, ki jih imamo, so varna in učinkovita." 

Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite, je povedal, da je okrog 50 cepilnih centrov iz vseh dvanajstih regij. Vsi so poudarili dobro sodelovanje s civilno zaščito in slovensko vojsko. Ta nudi podporo civilni zaščiti in drugih državnih organov pri opravljanju s krizo, vojaška zdravstvena enota cepi tiste pripadnike slovenske vojske in drugih obrambno-varnostnih služb, ki so v skladu z nacionalno strategijo cepljenja do tega upravičeni, tudi v prihodnje pa bodo namenili svoje napore v podporo opravljanju s krizo. 

sestan1
Šimen Zupančič
Srečko Šestan

minister-za-zdravje cepljenje