Poročali smo že, da je bil včerajšnji dan v Križevcih pri Ljutomeru v znamenju prleške gibanice, tradicionalne prleške specialitete. Zadnja leta se v društvu Kelih in v občini Križevci ter še nekaterih društvih trudijo, da bi dosegli večjo prepoznavnost te skutne sladice, narejene z vlečenim testom, zato so letos že šesto leto pripravili ocenjevanje gibanic in razstavo, letos pa prvič tudi pohod.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuBo snežna odeja prekrila tudi naše kraje? To je zadnja napoved
Višino snežne odeje je po navedbah agencije za okolje zelo težko napovedati, a ne kaže, da bi se Pomurju obetala izrazita snežna pošiljka.
Letos je prleško gibanico – ali 'gibojnco', kot ji rečejo domačini – prineslo na ocenjevanje devetnajst kandidatov, ki jih je tričlanska komisija ocenjevala v dveh kategorijah – ljubitelji in tržni ponudniki. Letos je bilo vzorcev gibanic na tekmovanju več kot lani, trinajst ljubiteljev in šest tržnih ponudnikov.
Zmaga med tržnimi ponudniki je šla v Prekmurje – v Mlinopek, medtem, ko sta med ljubitelji prleške gibanice zmagali Majda Vrbnjak in Lidija Koroša, ki sta pekli pod psevdonimom 'kofetarici Lidija in Majda'.
Prav Lidija in Majda pa sta še pred razglasitvijo rezultatov svoje znanje delili z vsemi in javno, na prireditvi praktično prikazali, kako prleška gibanica nastane. Ob tem jima je pomagala tudi slovenska vinska kraljica, Meta Frangež, ki je rekla, da bo zdaj peko te specialitete gotovo poizkusila tudi sama. Nato pa jo je predsednica Keliha, Tjaša Kos, spodbudila k temu, da je obljubila, da bo prihodnje leto na ocenjevanju gibanic v Križevcih tudi prleška gibanica izpod njenih rok.