Organizatorka omenjenega tedna na OŠ Beltinci, Mojca Ropoša, je prepoznala potrebe današnjega časa, vse večji pojav te bolezni in vse večjo stisko tistih, ki se z boleznijo srečajo in tako se je rodila ideja o delavnici.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(FOTO) Na slavnostni akademiji nagradili šole, učence in dijake ter mentorje
Murskosoboški regionalni center Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je v sklopu festivala Inovativnosti, Znanosti in Ustvarjalnosti mladih (IZUM) pripravil slavnostno akademijo. Na njej so podelili priznanja učencem in dijakom za državno tekmovanje iz znanja logike, osnovnim in srednjim šolam so podelili statuse raziskovalnih šol, prav tako so nagradili šole, ki so se najbolj izkazale z razstavljenimi izdelki, ter mentorje.
Ob teoretičnih osnovah so delo nadaljevali v praktičnih delavnicah. Imeli so tudi priložnost degustirati pekovske izdelke Pekarne Vitapek gluten free, prve pekarne brez glutena v Sloveniji. Po lastnih receptih so pekli in kuhali nekaj preprostih jedi brez glutena kot so palačinke z jabolčnim nadevom, krompirjeve njoke z drobtinami, skutne kruhke z zelišči in več vrst keksov.
Preizkušali so tudi različne vrste moke, ki so na tržišču.
"Sproščeno vzdušje in zadovoljstvo udeleženk ob uspehih pripravljenega so najboljši dokaz," je povedalaMonika Žižek iz beltinske šole: "da je bilo delo dobro opravljeno in da so tovrstna druženja ter neformalna izobraževanja v delavnicah kljub množični ponudbi raznih dogodkov še vedno dobrodošla."