vestnik

Mali princ ali kako videti bistvo

A. Nana Rituper Rodež, 3. 4. 2019
Vanessa Tivadar
Aktualno

Baletno predstavo so z igranjem spremljali glasbeniki – Nastopilo sto baletnih plesalcev in glasbenikov

Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer je v tem šolskem letu pripravila glasbeno-baletno predstavo Mali princ. Letošnja baletna predstava je nekaj posebnega tudi zato, ker so baletnike z igranjem spremljali glasbeniki. Sodelovalo je okrog sto učencev baletnega oddelka in članov pihalnega orkestra šole. Predstavo je režirala učiteljica baleta Ana Germ, ki je poskrbela tudi za koreografijo in bila mentorica učencev, orkestru pa je dirigiral Simon Novak, ki je za to priložnost priredil glasbo.


Za letošnjo predstavo so izbrali znamenito zgodbo Mali princ, najbolj znano delo francoskega pisatelja in pilota Antoina de Saint-Exupéryja, ki je polna simbolike in prispodob. V glavnih vlogah nastopajo Jure Sagaj ali Sven Ošep, ki upodabljata Malega princa in tudi backa, Katja Poštrak (vrtnica), Hermina Matjašič (kača), Špela Kardinar (lisica), Daša Koprivnik (zvezda severnica), Ana Šömen (kralj), Zala Meško (geograf), Anastazia Rošker (pijanec) ter kot pisatelj Dejan Raj. Poleg tega so nastopili učenci pripravnice 1, 2 in 3 ter učenci baleta od 1. do 5. razreda.


Avtor Malega princa nam v zgodbi pripoveduje, kako ga je v otroštvu navdušila knjiga o pragozdu in je začel risati. Kasneje je postal pilot in nekoč zaradi polomljenega motorja strmoglavil v Sahari. Prebudil ga je droben glasek, ki mu je naročil, naj mu nariše backa. Tako je spoznal Malega princa, ki prihaja z majhnega asteroida, kjer je vsak dan ometel svoje tri vulkane in populil škodljiva semena kruhovcev. Imel je tudi cvetico, zato se je odločil, da bo obiskal asteroide.


Na bližnjem asteroidu je prebival kralj, ki je Malemu princu začel ukazovati kot podložniku. Na naslednjem je srečal domišljavca, ki mu je moral ploskati in ga občudovati. Na enem je živel pijanec in tu ni mogel razumeti, da nekdo pije, da bi pozabil, da ga je sram, ker pije. Na četrtem planetu je srečal trgovca, ki je sešteval zvezde. Na petem planetu je bilo ravno dovolj prostora za svetilko in svetilničarja, ki je neprestano prižigal in ugašal svetilko. Na šestem planetu je živel geograf, ki je zapisoval poročanja raziskovalcev, Mali princ mu je pripovedoval o svojem planetu in tako izvedel, da je roža minljiva.


Ko se je Mali princ znašel na zemlji, je bil presenečen, da nikogar ne vidi. Potem sreča kačo, ki mu pomaga. Prehodi puščavo, se povzpne na visoko goro in naleti na cesto, ki ga pripelje do vrta razcvetenih vrtnic, in tu ostrmi, ko spozna, da njegova cvetica ni edinstvena, in bridko zajoka. Mimo je prišla lisica in mu razkrila: »Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.« Baletni plesalci odplešejo in prikažejo, kako se zgodba konča.


Kot nam je povedal ravnatelj Stanislav Lašič, je bila letošnja predstava zajeten projekt, ki so ga pripravljali že od začetka šolskega leta. Poleg vaj baletnikov v različnih skupinah je bilo potrebnih tudi veliko skupnih vaj z glasbeniki. Za nemoteno tehnično izvedbo predstave so poskrbeli drugi zaposleni na glasbeni šoli. Predstavo si je ogledalo več kot 1600 učencev in dijakov, želijo pa si, da bi se lahko predstavili še na katerem pomurskem odru.

balet