vestnik

Manjšini denar za prestižno poslopje

Majda Horvat, 24. 3. 2019
Majda Horvat
Stavba Kmetijske zadruge Lendava (opečnate barve), o kateri potekajo pogovori z manjšinsko krovno organizacijo o nakupu. Stika se s stavbo lendavskega sodišča.
Aktualno

Finančna pomoč Madžarske, doslej 3 milijone evrov za 300 kmetov in malih podjetnikov, zdaj novih 3,3 milijona evrov.

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS) si v Lendavi ogleduje več stavb, kamor bi iz nekdanjega objekta zdravstvenega doma preselila svoj sedež. Madžarska vlada ji je za ta namen zagotovila 700 milijonov forintov, kar je okoli 2,3 milijona evrov. »Končne odločitve glede izbire novega sedeža še ni,« je povedal Ferenc Horvath, predsednik PMSNS. Poslopje iščejo v središču mesta, po naših informacijah se že nekaj časa zanimajo za nakup imenitne stavbe v Glavni ulici, ki je v lasti Kmetijske zadruge Lendava.

Mestna hiša

Gre za zgodovinsko mestno hišo tik ob spomeniško zaščitenem objektu lendavskega sodišča s preloma 19. in 20. stoletja, ki je v neposredni bližini sedanje mestne hiše. Kot možni objekt se v javnosti omenja tudi nekdanja upravna stavba Nafte Lendava, ki se po nekaj neuspelih dražbah zdaj razmeroma ugodno prodaja v stečajnem postopku Nafte Petrochem. V poslopju naj bi prostore dobilo tudi uredništvo Nepujsaga, tednika madžarske narodne skupnosti, ki je zdaj prav tako kot PMSNS v prostorih nekdanjega zdravstvenega doma zunaj mesta, in morda še kdo. Katere ustanove bodo dobile pisarne v »novi stavbi«, je odvisno predvsem od njene velikosti, pove Ferenc Horvath, sam pa si želi, da bi, če bo dovolj velika, v njej ponudili možnost delovanja še zavodom, ustanovam in društvom.

3,3 milijona evrov za podjetništvo

Ob sredstvih za nakup stavbe bo imela PMSNS letos na voljo še milijardo forintov ali približno 3,3 milijona evrov za finančno pomoč madžarske države pri ohranjanju in spodbujanju podjetniške iniciative ter gospodarskega razvoja na območju, kjer živi manjšina. Sredstva je zagotovilo ministrstvo za zunanje zadeve in gospodarstvo Madžarske, razpis pa naj bi bil po pričakovanju Ferenca Horvatha objavljen najpozneje maja. Horvath tudi pove, da bo objavo razpisa in njegovo tehnično izvedbo izpeljal Zavod za regionalni razvoj madžarske narodnosti Lendava Profutura.
Toda direktor zavoda Jože Horvath pravi, da kljub izraženi politični volji in pričakovanjem zavod ni v stanju in tudi ne izvaja nobenih aktivnosti za pripravo razpisa.
Tokratni zneski pomoči za malo gospodarstvo in kmetijstvo bi bili višji kot lani, ko so prejemniki dobili največ 15 oziroma 20 tisoč evrov. V letih 2017 in 2018 sta bila izvedena dva razpisa, skupaj pa je bilo na voljo približno tri milijone evrov. Pomoč je prejelo 300 upravičencev.
Nataša Juhnov
»Končne odločitve glede izbire novega sedeža še ni,« je povedal Ferenc Horvath, predsednik PMSNS. 
madžarska manjšina pmsns