vestnik

Maraton treh src letos s prenovljeno traso preko meja

Vestnik.si, 4. 4. 2024
Aleš Maučec
Tiskovna konferenca ob predstavitvi letošnjega Maratona treh src.
Aktualno

42. Maraton treh src po štirih letih ponovno obudil tradicijo čezmejnega teka.

Letošnji Maraton treh src, ki bo na sporedu v soboto, 18. maja, spet širi svoje poslanstvo povezovanja in sodelovanja v športnem duhu, saj obuja tradicijo prečkanja državnih meja. “S sodelovanjem in srčnostjo lahko presegamo še tako zakoreninjene meje – tako na zemljevidu, kot v glavah. Veseli nas, da pri organizaciji vse bolj krepimo dialog z lokalno skupnostjo in občinami, kjer potekajo naše proge. To so tri slovenske občine: Radenci, Tišina in Gornja Radgona, ponovno pa so z nami naši severni sosedi iz avstrijske občine Bad Radkersburg. Za vse nas je maraton zelo pomemben in lep dogodek, ki nosi tudi sporočilo o tradiciji, medsebojnem spoštovanju in želji po sodelovanju,” je povedal Marko Pintarič, predsednik organizacijskega odbora 42. Maratona treh src.

Tečem, da pomagam – dobrodelni tek Gorazda Giderja

Dobrodelni tek je še ena od novosti letošnjega Maratona treh src, ki gradi na prijateljstvu in sodelovanju med ljudmi iz Slovenije in Avstrije. Za pobudo namreč stojijo Lions klubi Pomurja ter Lions klub Bad Radkersburg – Mureck, ki so se pri snovanju dobrodelne akcije naslonili na karizmatično lokalno osebnost, tesno povezano s športom: Gorazda Giderja.

»Sodelovanje med pomurskimi in avstrijskim klubom odlično teče, tako kot tudi maratonci že leta uspešno tečejo preko meja dveh sosednjih držav. Iskreno smo hvaležni Maratonu treh src, da smo postali del velike srčne zgodbe, zame pa je dogodek tudi precej čustven, saj sva z Gorazdom Giderjem nekaj let skupaj moderirala maraton Treh src,« je povedala mag. Norma Bale, predsednica Odbora za mednarodno sodelovanje pri Lions klubu Gornja Radgona.

Dobrodelni tek bo maratonsko dogajanje zaokrožil s štartom ob 16. uri. Za udeležbo v posebnem, častnem teku na 250 ali 1000 metrov, lahko tekači oddajo dobrodelni prispevek ob spletni prijavi in na stojnici Lions kluba, po zmožnostih pa lahko prispevajo tudi udeleženci ostalih disciplin in navijači. Zbrana sredstva bodo namenjena Društvu slepih in slabovidnih Pomurje ter spodbujanju športnega udejstvovanju otrok iz ranljivih družin v občini Radenci.

radenska, maraton-treh-src, radenski-maraton
Aleš Maučec
Tiskovna konferenca ob predstavitvi letošnjega Maratona treh src.



Trajnost je tek na dolge proge

Maraton treh src bo tudi letos potekal s trajnostno noto, ki jo izkazujejo kot edina slovenska tako velika športna prireditev z ZERO-WASTE certifikatom. Med dosedanje uspehe skupnega dela z Ekologi brez meja in prostovoljci lokalne skupnosti organizatorji štejejo dosežen in celo presežen cilj – 90 % ločeno zbranih odpadkov. Letos se bodo še bolj posvetili preprečevanju nastajanja odpadkov, saj bodo med drugim v sodelovanju z Zdraviliščem Radenci poskrbeli tudi za prijetno osvežitev – posebne pralne kozarce, ki namesto enkratne uporabe obiskovalce spremljajo skozi ves dan.

»Veseli nas, da bo tek tako kot lani tudi letos potekal s ciljem »zero waste«, saj si tudi mi v zdravilišču prizadevamo, da s svojim delovanjem puščamo čim manj odtisov v naravi, ki nas je na teh koncih tako bogato obdarovala. O tem priča tudi certifikat Zeleni ključ, ki ga od leta 2022 ponosno nosi naš Hotel Radin,« je povedala Janja Kisilak, predstavnica Zdravilišča Radenci.

radenska, maraton-treh-src, radenski-maraton
Aleš Maučec
Tiskovna konferenca ob predstavitvi letošnjega Maratona treh src.


Koncertno dogajanje v občinskem amfiteatru in bogat spremljevalni program

Dan pred maratonom bo Radence zajelo pestro dogajanje. Koncertno dogajanje v petek, 17. maja, se bo letos prvič odvilo v organizaciji v Občine Radenci, in sicer v amfiteatru v radenskem parku. Za vrhunec vzdušja na petkov večer bo poskrbel legendarni vokalist in glasbenik Željko Bebek. “Zavedamo se pomena tako športnih kot kulturnih dogodkov za našo skupnost. Zato smo si za cilj zadali obogatiti izkušnjo tekačev in obiskovalcev Maratona treh src ter jim ponuditi nepozabno glasbeno doživetje, ki bo dodalo še eno dimenzijo tej prireditvi. Verjamemo, da bo petkov koncert zagotovil čudovit uvod v Maraton treh src za lokalno prebivalstvo, kakor tudi za tekače in vse ostale obiskovalce, “ doda Franjo Mulec, podžupan občine Radenci.

Še pred petkovim nastopom bodo udeležence po nekajletnem premoru ponovno razvajali s »testeninko«, ki bo tekače okrepila pred športnim podvigom. Pestro bo tudi ob zaključku maratona, saj se v soboto, 18. maja, na glavnem odru maratona, obeta rokovski koncert skupine LET 3.

radenska, maraton-treh-src, radenski-maraton
Aleš Maučec
Tiskovna konferenca ob predstavitvi letošnjega Maratona treh src.



Državno prvenstvo letos na 21 kilometrov, znani povabljeni tekači

Da se 42. Maraton treh src vrača v stare »predkoronske« tirnice priča podatek, da je do današnjega dne vplačanih za približno 35 % več štartnih kot v minulem obdobju lani. Poleg rekreativnih tekačev lahko v Radencih pričakujemo tudi dobro udeležbo profesionalnih atletov. V tesnem sodelovanju z Atletsko zvezo Slovenije bo Maratona treh src letos gostil Prvenstvo Slovenije v polmaratonu in tako bo tudi v prihodnje.

Za spodbuden tempo bodo poskrbeli tudi tekači z odličnimi časi: kenijska maratonca Ndiwa Chepkurui SAKONG (2:18) in Sheila CHEBET (2:40), ter tekači polmaratona Hillary Kiptum Maiyo KIMAIYO (62:19), Albert TKipkorir TONUI (62:57), Kennedy Kipkemoi RONO (62:50), madžarka Katalin GARAMI (76:40), Valentine JEBET (73:09) in Philice Cheboriot KIPKERIO (73:45).

radenska, maraton-treh-src, radenski-maraton
Aleš Maučec
Tiskovna konferenca ob predstavitvi letošnjega Maratona treh src.

Prijave do 10. aprila še ugodnejše

Ljubitelji kakovostnega rekreativnega teka se na maraton lahko prijavijo prek spleta, prijave pa so do 10. aprila 2024 tudi cenejše. Poleg individualnih prijav so mogoče tudi skupinske in družinske prijave, ki še dodatno promovirajo vrednote maratona – sodelovanje, vključevanje in povezovanje. Aktualne informacije o Maratonu treh src so dostopne na: www.maraton-radenci.si.

maraton-treh-src radenci radenska tek