vestnik

Požar pogašen, mariborska vzhodna obvoznica ostaja zaprta

Vestnik.si, STA, 26. 6. 2023
PGD Brezje
Požar v predoru Vodole.
Aktualno

Zaradi odstranjevanja posledic gorečega tovornega vozila je mariborska vzhodna obvoznica v smeri proti Lendavi in Šentilju še vedno zaprta.

Gasilcem je uspelo pogasiti požar, do katerega je malo pred 7. uro zaradi naleta štirih tovornih vozil prišlo v predoru Vodole na štajerski avtocesti med priključkom Maribor center in razcepom Dragučova. Kot je ob tem povedal predstavnik mariborske prometne policije Janko Zrnko, je bila v nesreči lažje poškodovana ena oseba.

Policisti za zdaj še vedno opravljajo ogled kraja nesreče, zato Zrnko o vzrokih za dogodek ni mogel povedati še ničesar. Za zdaj so ugotovili, da je prišlo v predoru do naleta štirih tovornih vozil, na srečo v njej ni nihče umrl, nastala pa je ogromna materialna škoda.

Zaradi odstranjevanja posledic gorečega tovornega vozila je mariborska vzhodna obvoznica v smeri proti Lendavi in Šentilju še vedno zaprta, možen je obvoz po nekdanji hitri cesti skozi Maribor, za voznike osebnih vozil, ki potujejo proti Murski Soboti pa tudi preko Ptuja in priključka Sveta Trojica.

Vodja intervencije Primož Osojnik iz mariborske poklicne gasilske brigade je povedal, da so bili o požaru tovornega vozila na avtocesti obveščeni ob 7. uri, le nekaj pozneje pa tudi, da je do požara prišlo v predoru kjer naj bi bilo ujetih več ljudi.

Zaradi tega so takoj aktivirali dodatne ekipe gasilske brigade, nato pa so na pomoč prišli tudi gasilci enajstih prostovoljnih društev. Skupaj je po njegovih besedah v akciji sodelovalo 120 gasilcev s 33 vozili. Aktivirali so tudi nujno medicinsko pomoč in ekološki mobilni laboratorij, ki je vzel vzorce požarne vode in snovi, ki so jih vozili različni tovornjaki.

požar, pgd-brezje, predor
PGD Brezje
Požar v predoru Vodole.

"Reševalci so s prizorišča v Univerzitetni klinični center Maribor odpeljali eno osebo, ki pa je na srečo le lažje poškodovana," je dejal Osojnik. Ostale voznike tovornih vozil so po njegovih besedah kljub manjšim težavam, ko sprva sploh niso vedeli, koliko ljudi bi lahko bilo ujetih v predoru, že uspeli najti.

Kot je še dodal, na srečo v predoru ni bilo nikogar in so se vsi vozniki pravočasno rešili iz svojih vozil. Trenutno na mestu dogodka še vedno poteka sanacija, tam sta ostali dve društvi, ki opravljata požarno stražo pri odstranjevanju zoglenelih tovornjakov. Eden od njih je prevažal blago, drugi avtomobile, tretji cisterno s kalcijevih karbonatom, a naj snov ne bi bila nevarna za okolje.

požar, pgd-brezje, predor
PGD Brezje
Požar v predoru Vodole.

Po besedah predstavnika Darsa Mitje Stojnška so o dogodku takoj, ko so bili obveščeni, obvestili regijski center za obveščanje. Dokler so lahko, so pristojne oskrbovali z dodatnimi informacijami, a je požar po nekaj minutah povzročil, da je dim zakril pogled videonadzornim kameram, pozneje pa je vsa oprema v požaru tudi zgorela.

Po doslej zbranih informacijah je močno poškodovan betonski obok predora, pa tudi praktično vsa prometna signalizacija, kamere in razsvetljava. Preiskava bo pokazala natančne poškodbe, ki so nastale na objektu, za zdaj pa bo predor izločen iz prometa in bo vsaj do zagotovitve minimalnih pogojev za zasilno odvijanje prometa ostal zaprt, je dodal Stojnšek.

požar, pgd-brezje, predor
PGD Brezje
Požar v predoru Vodole.

Kot je zagotovil, se bodo trudili promet čim prej preusmeriti na drugo polovico avtoceste, kjer bo nato potekal skozi en predor v obe smeri. S tem bodo vsaj nekoliko razbremenili mestno središče Maribora, zagotovo pa bo še prihajalo do zastojev. Kako dolgo bo trajala sanacija, je po njegovem mnenju za zdaj težko napovedati.

Voznike, ki jih bo na tem odseku tudi zaradi počitniških potovanj veliko, bodo skušali čim bolj obveščati, naj uporabijo alternativne povezave. Ob tem se je zahvalil policistom, ki so po današnjem dogodku v razmeroma kratkem času z organiziranim obračanjem rešila vsa vozila, ki so ostala ujeta pred predorom.

avtocesta prometna nesreča