vestnik

Marija in Franc še vedno na vrhu, prihajajo krajša imena

I.B., 24. 9. 2019
Pixabay
Marija, Ana, Franc in Janez so še vedno najpogostejša imena v Sloveniji.
Aktualno

Prebivalci Slovenije smo imeli na začetku letošnjega leta po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) 56.916 različnih imen. 70 odstotkov vseh imen se je pojavilo samo po enkrat, po drugi strani pa so se štiri imena pojavila po najmanj dvajsettisočkrat. To so imena Marija, Ana, Franc in Janez.

Najpogostejša ženska imena na začetku leta so bila Marija, Ana, Maja, Irena, Mojca, Mateja, Nina, Nataša, Andreja in Barbara. Pri moških imenih pa so to Franc, Janez, Marko, Ivan, Anton, Andrej, Jožef, Jože, Luka in Peter. Najpogostejše žensko ime se je v zadnjem letu zmanjšalo za 1.776, število prebivalcev z najpogostejšim moškim imenom pa za 744. Po letu 2010 se je rodilo le 116 Marij in 9 Francev. Kot še pravijo na SURS, se je med stotimi najpogostejšimi moškimi imeni v zadnjem letu na novo pojavilo ime Gal, ki se je uvrstil na 98. mesto, iz stoterice pa izrinil ime Danilo. Pri ženskih je to ime Ajda, ki je tako na 94. mestu po pojavnosti, z lestvice stotih najpogostejših imen pa je izginilo ime Pavla. 

Največ Slovenk in Slovencev ima petčrkovna imena. Takih ženskih imen je bilo 222 tisoč, moških pa skoraj 400 tisoč. Temu sledijo imena s šestimi črkami, na to pa vplivajo tri najpogostejša ženska imena s po šestimi črkami (Marija, Mateja, Nataša) in šest moških imen s po petimi črkami (Franc, Janez, Marko, Anton, Jožef, Peter). 

baby-428395_1920
Pixabay
V zadnjih letih so v modi kratka imena.

"Na poimenovanje otrok močno vpliva tudi modnost posameznega imena v nekem času, morda tudi zaradi števila črk, ki ga sestavljajo. V zadnjem času so v modi kratka imena. Ugotavljamo, da je največ v zadnjih 18 letih rojenih deklic (44 %) dobilo ime, sestavljeno iz štirih črk, približno polovico manj deklic (19 %) pa ime iz petih črk,"  pravijo na SURS. Tudi pri moških je največ moških, rojenih v zadnjih 18 letih, dobilo imena iz štirih črk. 

Najpogostejša enojna imena po številu črk pri ženskah so Lu, Ana, Maja, Irena, Marija, Andreja, Katarina, Frančiška, Aleksandra, Branislavka, Maksimiljana. Pri moških pa An, Rok, Ivan, Franc, Andrej, Boštjan, Vladimir, Stanislav, Aleksander, Maksimiljan, Maksimilijan. 

Deset najpogostejših priimkov v Sloveniji pa je Novak, Horvat, Kovačič, Kranjc, Zupančič, Potočnik, Kovač, Mlakar, Vidmar, Kos. 

imena slovenija surs pogostost