vestnik

Marina Totić ostaja predsednica TZLV, vendar brez pooblastil

Vestnik.si, 29. 12. 2023
Leon Novak/Lendavainfo
Marina Totić in Metka Sabo Gerenčer.
Aktualno

Nadzorni odbor bo preveril, kako se je zadnji dve leti trošil javni denar. V zraku namera o prenosu upravljanja razglednega stolpa in jeklenice od zveze na javni zavod.

Člani skupščine Turistične zveze Lendava vabi (TZLV), ki imajo glasovalno pravico, na četrtkovi izredni seji niso razrešili predsednice Marine Totić, so ji pa odvzeli vsa pooblastila. To je pred tem storil že tudi izvršni odbor. Kot smo poročali, je slednji to storil po podani kazenski ovadbi zoper Totićevo zaradi domnevno skrivnega snemanja zaposlenih v prostorih občinske uprave Občine Lendava, medtem pa je sama javno opozarjala na dolg oziroma neporavnane obveznosti, ki jih ima občina do TZLV.



Pooblastila za začasno vodenje zveze bo do volilne skupščine, ki bo izvedena marca, imela podpredsednica TZLV Metka Sabo Gerenčer. Takrat pa naj bi bile že tudi znane ugotovitve pregleda poslovanja, ki ga bo za leti 2022 in 2023 opravil nadzorni odbor (NO) TZLV.  Temu od četrtka predseduje Dejan Süč, druga dva člana pa sta Igor Kolenko in Tatjana Koša.



Süč je dan pred  izvedeno izredno skupščino v javnem pismo opozoril, da je bilo skrajno neodgovorno, da se kljub večkratnim prošnjam NO TZLV ni sestal, toliko bolj ob dejstvu, da TZLV prejme od lastnika stolpa ter ziplinea, torej Občine Lendava, letno približno 500 tisoč evrov. "Pregleda, kam gre letno teh pol milijona javnih sredstev, nikoli ni bilo, informacij kot član NO TZLV, skupaj z gospo Koša, s katero sva večkrat prosila za sklic seje NO TZLV, nisem dobil. Celotno poslovanje TZLV je namreč zakrito v meglo, podatkov ni, saj se sled javnega denarja zabriše v trenutku ko se znajde na računu TZLV," je še zapisal prvi nadzornik.

Vsa nadaljnja dejanja povezana z razrešitvijo predsednice ter z ugotavljanjem odgovornosti za morebitne nepravilnosti pri poslovanju, se bodo torej odvila marca. Temu pa bo najverjetneje sledilo še odločanje o tem, ali bo občina upravljanje Stolpa Vinarium in Zipline Vinarium prenesla na javni zavod. S tem naj bi bilo poslovanje ter trošenje javnega denarja veliko bolj javno in transparentno.

tzlv marina-totič metka-sabo-gerenčer dejan-süč