vestnik

Marini Totić ministrstvo vrnilo poblastila

Vestnik.si, 8. 3. 2024
Osebni arhiv
Marina Totić
Aktualno

Marini Totić so bila decembra lani na drugi izredni skupščini Turistične zveze Lendava vabi (TZLV) nezakonito odvzeta pooblastila predsednice oziroma zakonite zastopnice. Totićeva je od četrtka, 7.marca, vnovič vpisana v poslovni register kot odgovorna oseba. Kako sta se odzvali obe vpleteni strani?

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je namreč ugodilo njeni pritožbi in odločilo, da se odločba Upravne enote Lendava, ki jo je ta izdala 8. januarja letos, in na podlagi katere je bila v poslovni register vpisana Metka Sabo Gerenčer kot zakonita zastopnica TZLV, v celoti odpravi.

Ministrstvo je odločitev obrazložilo, sporoča Totićeva, da iz statuta zveze ni razvidno, ali je poleg razrešitve predsednika zveze možen še kakšen drug način prenehanja pooblastil. Prav tako nekaterih določil ni mogoče razumeti tako, da se namesto predsednika zveze kot zastopnika zveze vpiše koga drugega, kot so to v odgovoru na pritožbo omenjali člani izvršnega odbora (IO) zveze, temveč le tako, da se poleg predsednika zveze v register društev kot drugega zastopnika vpiše na primer podpredsednika zveze.

"Izpostavila bi, da so tudi sklepi, ki so bili sprejeti v nasprotju z določili statuta TZLV, nični. Glede na vso dogajanje, navsezadnje tudi ugotovitve ministrstva za notranje zadeve, pa sem člane izvršnega odbora, in sicer Dušana Zvera, Andreja Matjašeca, Gezo Gömböša ter podpredsednico Metko Sabo Gerenčer pozvala k odstopu, saj so od 18. decembra 2023 ravnali v nasprotju z določili statuta TZLV in tako v škodo TZLV. Menim, da so nekateri člani IO TZLV s svojimi ravnanji nedvomno krnili ugled TZLV, ki se je gradil leta. Sicer pa vztrajam, da politično delovanje, diskreditacije, združevanje z namenom obračunavanja s posamezniki, ki smo jih bili deležni, ne sodijo v zvezo, " je v odzivu na novinarska vprašanja zapisala Totićeva.

Prav tako navaja, da je nadzorni odbor TZLV pozvala, da se na osnovi odločbe ministrstva opredeli do ravnanja članov IO TZLV, kot tudi do vseh sklepov, ki jih je ta sprejel po decembrski izredni skupščini. "Glede kazenske odgovornosti in ukrepanja zoper člane IO TZLV in podpredsednico, pa javnost obveščam, da informacij, zaradi interesov postopkov, zaenkrat še ne morem razkrivati,"  v odgovoru na novinarsko vprašanje še zapiše Marina Totić.

Za odziv na odločitev MNZ smo zaprosili tudi Metko Sabo Gerenčer in lendavskega župana Janeza Magyara in ju bomo objavili takoj, ko ju bomo prejeli.

Na dopis Marine Totić se je odzval Izvršni odbor Turistične zveze Lendava vabi in članom zveze poslal odgovore na, kot pravijo, zavajajoče očitke Marine Totić.

V dopisu je navedeno, da je TZLV res prejela omenjeno odločbo Ministrstva za notranje zadeve, ki pa da ne govori o tem, da naj bi bila pooblastila Marini Totić, kot nekdanji predsednici, na izredni skupščini 28. decembra odvzeta nezakonito. Pritožbeni organ je zadevo vrnil v ponovno odločanje Upravni enoti Lendava, in sicer zgolj iz razloga, da prvostopenjski organ ponovno preveri, ali je takratna skupščina bila sklicana najmanj sedem dni pred sejo in ali so člani bili vabljeni na običajen način.

Ker mora UE Lendava o vlogi z dne 29. decembra ponovno odločati, je vpis v registru Ajpes vrnjen v prvotno stanje, torej, da je Marina Totić vpisana kot zastopnica. 

Izpostavljeno je še, da je skupščina na izredni dopisni seji 21. februarja soglasno potrdila razrešitev Totićeve, kar pomeni, da od naslednjega dne ni več predsednica TZLV. Prav tako navajajo, da je notranja revizija, o kateri so bili člani obveščeni, ugotovila številne nezakonitosti in nepreglednosti v poslovanju zveze, večino teh pa je bilo storjenih v času, ko je zvezo vodila Totićeva. Med drugim je revizija tudi ugotovila, da Totićeva ne more biti istočasno predsednica in zaposlena na TZLV.

"Glede očitkov krnjenja ugleda TZLV, pa lahko povemo samo toliko, da bi bilo dobro, da gospa Marina Totić prvo pomete pred svojim pragom, pogleda vse svoje objave na družbenih omrežjih, v katerih se izjemno norčuje iz celotne zveze, poslovanja razglednega stolpa Vinarium in dodatne ponudbe pri stolpu Vinarium. Takšna ravnanja osebe, ki je zaposlena pri TZLV in hkrati pljuva po svojem delodajalcu, zgolj odražajo lastnosti te osebe. Že prej omenjene objave pa tudi postavljajo pod vprašaj upravičenost gospe Marine Totić do bolniške odsotnosti," je še navedeno v dopisu, katerega podpisuje Izvršni odbor TZLV. V njem ta Totićevo še poziva, da se izogiba pošiljanju pisem osebam, ki do tega niso upravičene.

tzlv marina-totić pritožba