vestnik

(FOTO IN VIDEO) Šarec se je seznanil z nezavidljivo situacijo gasilcev v družbi Nafta

D. N., 31. 5. 2023
Jure Kljajić
Obisk ministra za obrambo Marjana Šarca v Lendavi.
Aktualno

V družbi Nafta varovanje in požarna varnost sta se s predstavniki tamkajšnjih poklicnih gasilcev, županom Janezom Magyarjem in vodjo murskosoboške izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Martinom Smodišem srečala minister za obrambo Marjan Šarec in državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, da bi se seznanila s situacijo v omenjeni družbi.

Skupino Nafta Lendava sestavljajo tri povezane družbe, Eko-Nafta, Nafta Lendava in Nafta varovanje in požarna varnost, v sklopu katere deluje poklicna industrijska gasilska enota, ki skrbi za 24-urno požarno varnost in deluje na območju, kjer obstaja visoka požarna ogroženost zaradi specifične industrije, med drugim je tam organizirano tudi skladiščenje naftnih derivatov. 

marjan-šarec, lendava-gasilci, econafta, eco-nafta
Jure Kljajić
Obisk ministra za obrambo Marjana Šarca v Lendavi.

V družbi Nafta varovanje in požarna varnost sta se s predstavniki tamkajšnjih poklicnih gasilcev, županom Občine Lendava Janezom Magyarjem in vodjo murskosoboške izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Martinom Smodišem srečala minister za obrambo Marjan Šarec in državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, da bi se seznanila s situacijo v omenjeni družbi. Kot je povedal Šarec, so se za obisk dogovorili že pred časom, saj ugotavljajo, da je stanje v družbi slabo, sestanek pa je bil po njegovih besedah zelo dober, saj so šli čez konkretne rešitve, ki bi jih lahko v bodoče izvedli. »Tudi župan občine je zelo konstruktiven in pripravljen sodelovati pri reševanju situacije, kajti občina je po zakonu odgovorna za zaščito in reševanje na svojem območju. Tudi sindikat poklicnega gasilstva v podjetju je prvi, ki si želi izboljšati razmere, me je pa presenetilo, da se direktorica podjetja Nafta varovanje kljub vabilu ni udeležila današnjega sestanka. Na tem območju je namreč prisotna industrija, gre za potencialno nevarnost in mislim, da bi moralo vodstvo pristopiti k reševanju gasilske službe na bistveno drugačen način,« je povedal Šarec.

marjan-šarec, gasilci-lendava
Jure Kljajić
Obisk ministra za obrambo Marjana Šarca v Lendavi.

Oprema, s katero razpolagajo pripadniki poklicne industrijske gasilske enote iz Lendave, je na nezadovoljivi ravni in zastarela, zaposlenih je tudi premalo gasilcev glede na območje, ki ga ti pokrivajo in glede na požarno ogroženost v okolici. »To je glavni problem, potem pa so tu še premajhne plače, ki nikakor niso primerljive z gasilci iz ostalih delov Slovenije. Situacija je zelo slaba, enota je v takšnem stanju, da se lahko danes ali jutri ukine, če ne bo kadra, kar pa bi bilo katastrofalno za našo okolico,« je po sestanku izpostavil Aleš Ferletič, vodja gasilske izmene v enoti in predsednik sindikata poklicnega gasilstva Nafta Lendava.  

marjan-šarec, lendava-gasilci, sindikalni-predstavnik
Jure Kljajić
Obisk ministra za obrambo Marjana Šarca v Lendavi.

Našteti problemi so v družbi prisotni že dalj časa, Šarec glavno vlogo za to pripisuje vodstvu družbe, ki k reševanju problematike ne pristopa resno. »Mi kot ministrstvo nimamo pristojnosti, da bi posegali bodisi v lokalnost skupnost bodisi v kapitalsko družbo, je pa jasno, da smo pripravljeni tako ministrstvo, kot občina in zaposleni gasilci v podjetju iskati konstruktivne rešitve. Tako bo tudi v prihodnje,« tako minister. O konkretnih rešitvah sicer težko govori, saj so se na sestanku dogovorili, da bodo najprej poskušali kakšno stvari urediti in se pogovoriti z vodstvom družbe, nato pa bodo šli v javnost. »Če nimaš sogovornika, je težko ponujati rešitve,« je še dodal.

marjan-šarec, gasilci-lendava
Jure Kljajić
Obisk ministra za obrambo Marjana Šarca v Lendavi.

Še pred sestankom si je delegacija z ministrom na čelu ogledala situacijo in ugotovila, da bodo res potrebni hitri in konkretni posegi v družbi. »Glede na pogovor čutim pozitivno energijo in tudi željo vseh, da se situacija uredi. Upam, da bo temu res tako in že se veselim boljših dni, kar se tiče gasilstva,« pa je sklenil Aleš Ferletič.

marjan-šarec, lendava-gasilci, econafta, eco-nafta
Jure Kljajić
Obisk ministra za obrambo Marjana Šarca v Lendavi.

nafta-lendava marjan-šarec