Matej Fišer je nedavno izdal novo kuharsko knjigo Beograd kuvar/cookbook/das Kochbuch, ki je izšla v srbskem, angleškem in nemškem jeziku, v njej pa raziskuje zgodovino in kulturo balkanske kulinarike, s posebnim poudarkom na Beogradu ter pomenu tradicije v sodobni kuhinji. Avtor je knjigo predstavil srbski publiki na festivalu Wine Vision by Open Balkan, ki je potekal med 22. in 24. novembrom v Beogradu.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuPri gripi okrevamo po fazah. To so značilnosti
Virusi influence tipa A in B povzročajo vsakoletno sezono gripe, pri čemer oba sledita splošnemu vzorcu.
Na predstavitvi knjige je poleg avtorja sodeloval tudi Tomaž Kavčič, priznani slovenski kuhar, pogovor pa je povezoval novinar časopisa Primorske novice Sašo Dravinec. Kot je povedal Kavčič, hrana nikakor ne more razdvajati, temveč vedno združuje, zato je po njegovem mnenju tudi v visoki kulinariki ključno ohranjanje osnovnih okusov sestavin ter spoštovanje tradicije. "Največji uspeh imam s tistimi jedmi, ki gostu ob okusu na krožniku vzbudijo spomine na domačo kuhinjo, na mamo ali babico, in jih popeljejo nazaj v otroštvo."
Knjiga ne raziskuje le receptov, temveč tudi vpliv migracij na kulinariko. Spodbuja nas, da ohranjamo tradicijo in jo predstavimo sodobnemu svetu na inovativen način, kot to počne tudi Kavčič v svoji kuhinji. Verjame namreč v pomen tradicije in poudarja, da je ključnega pomena ohraniti osnovne okuse in jih prilagoditi današnjemu času. Po njegovem mnenju je balkanska kuhinja, čeprav globoko zasidrana v tradiciji, vse bolj prepoznavna tudi na globalnem kulinaričnem zemljevidu. "Srbija ima vse možnosti, da postane ključni igralec v svetu kulinarike," tako Kavčič, ki verjame, da srbska kuhinja ponuja izjemne sestavine in ima velik potencial. Ob tem je izpostavil tudi uspeh ajvarja, pripravljenega na inovativen način.