vestnik

Mateja Lah iz salona Bjuti: Z nenehnim izobraževanjem sledi trendom

Maja Hajdinjak, 4. 4. 2022
Osebni arhiv
V salonu ponudbo prilagajajo in dopolnjujejo na podlagi povpraševanja strank.
Aktualno

Svojo kreativnost pokazala tudi na odru v Italiji – V načrtu sodelovanje s kliniko za presajanje las

Mateja Lah je frizerka, ki je pred trinajstimi leti spoznala svojega takrat še bodočega moža in okolico Velenja, od koder prihaja, zamenjala za Rogašovce. Tu je odprla Bjuti, studio za nego las in telesa. Ime je izbral njen mož, ki je želel, da salon ne bo poimenovan klasično po njenem imenu, angleško besedo beauty, ki pomeni lepota, pa sta prilagodila slovenski izgovorjavi.

Za Matejo plan B pri izbiri poklica ni nikoli obstajal. »Že kot deklica sem frizirala svoje punčke in barbike ter poskrbela, da so vedno imele lepe lase. No, včasih sem tudi kakšno postrigla. Spominjam se svoje pokojne ome, ki mi je govorila, ti boš ali frizerka ali kozmetičarka, kajti vedno sem sledila modi, danes pa sem kar oboje,« pripoveduje. Med prvimi, ki jih je frizirala, so bili njeni domači in sosedi, ki jih je za svoje modele pripeljala k praktičnemu pouku v šolo.

mateja-lah, frizerstvo, bjuti
Osebni arhiv
Za Matejo Lah plan B pri izbiri poklica ni nikoli obstajal, saj je že kot deklica frizirala svoje punčke.

Vsaka stranka enako pomembna 

Salon Bjuti bo oktobra praznoval dvanajstletnico obratovanja. Kdor pozna ta del Goričkega, verjetno ve, da je konkurenca, kar se tiče frizerstva, precejšnja. Kljub temu, pravi Mateja Lah, začetki zanjo niso bili težki. »Ljudje so bili radovedni, poskusili so in videli, da delam malo drugače, kot so bili vajeni. V mojem salonu je bil že od vsega začetka drugačen koncept, saj so se morale stranke naročati, kar za to okolje ni bilo značilno. To jim je bilo všeč, ker jim ni bilo treba čakati. Ob tem so se po svoje počutili tudi pomembne, saj nisem nikogar 'odrivala stran'. Nekateri so namreč v nebo kovali Avstrijce, kako da so dobre stranke, zame pa je vsaka stranka enako pomembna, ne glede na to, kdo in od kod je.«

Na začetku je v salonu ponujala samo frizerske storitve, masaže in osnovno manikiro. A se je ob delu ves čas izobraževala, saj je stalno razmišljala o tem, kaj bi lahko še delala. »Najprej je bilo vedno več povpraševanja po pedikuri, zato sem po letu dni dela v salonu zaposlila pedikerko, kasneje pa tudi sama opravila izobraževanje, da sem lahko spremljala, ali je storitev dobro opravljena. Z leti sem dodajala storitve predvsem glede na povpraševanje strank, ki so povedale, kaj bi bilo dobro, da bi v salonu še ponujali,« pove Lahova. Danes poleg omenjenega ponujajo še depilacije, vihanje trepalnic, ličenje, podaljševanje nohtov, gelish lakiranje.

mateja-lah, bjuti, frizerstvo
Osebni arhiv
Že nekaj let izvaja izobraževanja v svojem salonu oziroma v drugih salonih po Sloveniji, svoje znanje in delo pa pogosto pokaže tudi na družbenih omrežjih.

Pred šestimi leti je v svojem salonu začela uporabljati kozmetiko Kaaral, za katero je danes tudi distributerka za slovenski trg. Gre za italijansko družinsko podjetje, pri katerem se zelo zavzemajo, da produkte gradijo na negi las. Podjetje je znano po vsem svetu in vsako leto priredi mednarodno srečanje KIM. Leta 2017 so na dogodek v Sorrentu v Italiji povabili frizerje iz desetih držav – med njimi je bila tudi Mateja Lah kot predstavnica Slovenije –, da bi s svojo kreativnostjo na odru pokazali svoje frizersko znanje. To deli tudi z drugimi frizerji, saj že nekaj let izvaja izobraževanja v svojem salonu oziroma v drugih salonih po Sloveniji, svoje znanje in delo pa pogosto pokaže tudi na družbenih omrežjih.

Prekmurci niso preveč drzni 

»Konstantno izobraževanje je zelo pomembno, ker se trendi zelo hitro spreminjajo. Spremljati je treba ne samo slovenske, ampak frizerje iz celega sveta, ker se tehnike razlikujejo. Dobro je obiskovati tudi seminarje v tujini, ker ima vsak frizer, ki izobražuje, neki svoj sistem. Zame je to koristno, da lahko pripeljem novosti v te kraje. Zdi se mi, da je Prekmurje prostor, ki bi se lahko malo bolj razvijal, in če pripelješ neke novitete, daje to ljudem zagon. Tudi moje stranke so bolj vesele in se raje oglasijo, ko vpeljem kaj novega.« Frizerstvo ji je ob vseh storitvah še zmeraj prioriteta, zato se največ izobražuje ravno na tem področju. »V frizerstvu se vedno zelo veliko dogaja. Ni tako kot delo za trakom, kjer bi zmeraj delal eno in isto stvar, saj ne moreš nikoli narediti povsem enake pričeske,« pravi.

V svoji dvajsetletni karieri je izučila tudi deset vajencev. »Redkokateri je sicer ostal v poslu, ker so videli, da delo v salonu pohištva ni tako preprosto, kot se zdi. Pomembna je vztrajnost, da ne obupaš takoj, saj boš zagotovo kdaj jokal zaradi dela in napora. Samo delo sicer ni tako težko, kot je težko delo s strankami. Vajencem sem tudi govorila, da četudi naredijo kaj narobe, naj si to zapomnijo, da lahko naslednjič popravijo. Pri tem je sicer pomembno, da so stranke poštene in povedo, kaj jim ni bilo všeč.«

mateja-lah, frizerstvo, bjuti
Osebni arhiv
Leta 2017 so na dogodek v Sorrentu v Italiji povabili frizerje iz desetih držav – med njimi je bila tudi Mateja Lah kot predstavnica Slovenije –, da bi s svojo kreativnostjo na odru pokazali svoje frizersko znanje.

Za Prekmurce pravi, da niso preveč drzni, kar se tiče eksperimentiranja z lasmi. »Moje stranke bolj prisegajo na klasiko. Včasih sicer pridejo s kakšnimi fotografijami z instagrama, kjer vemo, da uporabniki dodajajo veliko filtrov, zato so te želje velikokrat nemogoče. Ne moreš iz črnolaske čez noč postati blondinka. Takim strankam predlagam postopno spremembo barve z veliko nege, da pridemo do tiste nianse barve, ki jo želijo, vendar ne da bi poškodovali lase. Tisti, ki tega ne morejo sprejeti in želijo takojšnje spremembe tudi na račun poškodovanja las, gredo pač drugam.«

Mateja Lah namerava v svoji ponudbi iti še korak dlje. Nedavno je navezala stik s kliniko za presajanje las v Ljubljani, s katero namerava v prihodnje sodelovati kot neke vrste posrednica ponudbe. »Po covidu so nekaterim ljudem začeli izpadati lasje in tudi sicer ima veliko ljudi, predvsem moških, težave s plešavostjo. Moja vloga bi bila, da strankam predlagam obravnavo v kliniki in jih o posegu informiram,« je povedala Lahova, ki doda, da bo v tem primeru prva v Prekmurju, ki bo ponujala tovrstno svetovanje.



mateja-lah, frizerstvo, bjuti
Osebni arhiv
V salonu Bjuti vas lahko tudi naličijo.

mateja-lah bjuti frizerstvo rogašovci