vestnik

Matjaž Pavlinjek prejel najvišje priznanje Letalske zveze Slovenije

Vestnik.si, 4. 4. 2023
Osebni arhiv
Igor Eržen in Matjaž Pavlinjek
Aktualno

Prejel je priznanje za izjemne dosežke pri širjenju in razvoju letalske dejavnosti v Sloveniji.

Letalska zveza Slovenije, krovna slovenska organizacija na področju letalskega športa, ki združuje osem športnih panog, je podelila dve priznanji Edvarda Rusjana. Prvo priznanje za izjemno aktivno prizadevanje pri širjenju in razvoju letalske dejavnosti je prejel Matjaž Pavlinjek, direktor družbe Roto d. o. o. in generalni direktor organizacije 24. FAI svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni, ki je med 16. in 23. septembrom 2022 potekalo v Murski Soboti. Priznanje za življenjsko delo je prejel pionir in utemeljitelj balonarskega športa v Sloveniji, Avi Šorn.

"Matjaž Pavlinjek je s svojo odlično organizacijsko sposobnostjo organiziral in izpeljal balonarsko svetovno prvenstvo, ki je potekalo v gostoljubni atmosferi Murske Sobote. Uspelo mu je povezati najboljše pilote ter predstaviti Slovenijo in Letalsko zvezo v luči, ki nas postavlja v sam svetovni vrh balonarstva. Vse to mu je uspelo z vztrajnostjo, voljo do dela in veliko mero entuziazma, zato mu na Letalski zvezi s ponosom podeljujemo naše najvišje priznanje, nagrado Edvarda Rusjana, za izjemne dosežke," je povedal Igor Eržen, predsednik Letalske zveze Slovenije. 

Spomnimo, svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi balonami, ki je septembra lani potekalo v Murski Soboti v organizaciji Balonarskega kluba Roto balon klub s partnerji FAI, Letalsko zvezo Slovenije, Mestno občino Murska Sobota ter Aeroklubom iz Murske Sobote, je bila največja športna letalska prireditev v samostojni Sloveniji. Tekmovanja so se udeležile 103 tekmovalne ekipe iz 32 držav z vsega sveta. Vrhunski športni dogodek je v Mursko Soboto privabil veliko število obiskovalcev in Slovenijo postavil na svetovni zemljevid atraktivnih lokacij za letenje s toplozračnimi baloni. Organizacijsko izjemno kompleksna prireditev je bila izpeljana pod taktirko Matjaža Pavlinjeka, predsednika Roto balon kluba in generalnega direktorja organizacije tekmovanja, ki je skupaj z ekipami dokazal, da Slovenija zmore in zna organizirati tovrstne kompleksne športne dogodke. Brezhibno izpeljan tekmovalni del prireditve in bogat spremljevalni program za obiskovalce prireditve sta Pomurje še dodatno utrdila kot atraktivno turistično destinacijo v očeh domače in tuje javnosti. 

pomurje, baloni, ptičja-perspektiva
Niko Časar
Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni.

»Neizmerno sem počaščen in vesel priznanja, ki mi ga je podelila Letalska zveza Slovenije. Balonarstvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo, ta edinstveni šport velja še naprej podpirati in vzgajati nove generacije pilotov. Ljubezen do letenja je nekako vgrajena v našo družino, še posebej ljubezen do balonarskega športa. Leta 1994 je Balonarski klub Roto balon klub v Murski Soboti organiziral evropsko prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, kasneje pa tudi nekaj državnih prvenstev. V meni je že dlje časa tlela želja po organizaciji dogodka svetovnih dimenzij. Leta 2018 smo pri FAI, mednarodni letalski zvezi (Fédération aéronautique internationale), uspeli s kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva, ki je bilo sprva načrtovano za 2020, vendar smo zaradi izjemnih razmer, ki jih je povzročila pandemija, njegovo izvedbo prestavili v leto 2022. Vesel sem tudi, da se je Slovenija na tem prvenstvu odlično odrezala tudi v tekmovalnem delu. Naš pilot Vito Rome je v skupnem seštevku dosegel zgodovinski rezultat: šesto mesto. Veseli me tudi, da v zadnjem času opažamo večje zanimanje slovenske publike za komercialne polete. Letenje v toplozračnem balonu je nekaj čisto posebnega in nepozabnega, še posebej, če letiš nad tako lepo deželo, kot je Slovenija,« je ob prejemu povedal Pavlinjek. 

matjaž-pavlinjek pavlinjek Roto letalska-zveza-slovenije