vestnik

Znani rezultati spomladanske mature

Vestnik, 11. 7. 2022
Pixabay
Znani so rezultati splošne mature.
Aktualno

Danes zgodaj zjutraj so se maturanti lahko seznanili z rezultati splošne mature v letošnjem spomladanskem roku. Po dveh letih je znova potekala običajno kot pred epidemičnimi razmerami. Kako so se odrezali dijaki na pomurskih srednjih šolah?

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer 

Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer je k spomladanskemu roku mature pristopilo 85 dijakinj in dijakov, maturo so vsi uspešno opravili, povprečno število točk pa je 21,92. Štirje maturantje splošne gimnazije so dosegli prag 30 in več točk ter postali zlati maturanti. Zlati maturantje so Jan Dlouhy, Ajda Kuhar, Andromeda Gabor in Katja Huber. Še štirje dijaki so dosegli 29 točk, kar jim daje realne možnosti, da po vpogledu in pritožbi na RIC dosežejo prag 30 točk.

Letos je k splošni maturi pristopila tudi 2. generacija dijakov in dijakinj Umetniške gimnazije, smer gledališče in film. Maturo je opravljalo 24 dijakinj in dijakov, vsi so maturo uspešno opravili in dosegli povprečno kar 22 točk. Velja poudariti, da je tudi letos dvema dijakoma, Tinetu Lukaču in Juretu Šimonki uspelo opraviti sprejemne izpite na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Tudi dijaki Maturitetnega tečaja so bili uspešni. Maturo je opravljalo pet dijakov in dijakinj in vsi so maturo uspešno opravili.

matura učenje izpit
Profimedia
Rezultati spomladanske mature 2022.

Dvojezična srednja šola Lendava

Na Dvojezični srednji šoli Lendava - Kétnyelvű középiskola Lendva je k maturi pristopilo 13 dijakov, eden med njimi pa pri enem predmetu ni bil uspešen. Kot so nam je povedala ravnateljica Silvija Hajdinjak so z rezultatom letošnje spomladanske mature, ob epidemioloških razmerah in dolgotrajnem šolanju od doma, lahko zadovoljni.

Ekonomska šola Murska Sobota 

Na Ekonomski šoli Murska Sobota je k splošni maturi v spomladanskem izpitnem roku pristopilo 18 kandidatk in kandidatov, od tega je bilo 16 uspešnih. Dodatni peti predmet splošne mature so opravljali štirje dijaki in vsi so bili uspešni.

Gimnazija Murska Sobota 

Na Gimnaziji Murska Sobota je v letošnjem spomladanskem roku splošne mature prvič pristopilo 87 dijakov in dijakinj. 84 kandidatov je bilo na maturi uspešnih, to je 96,55 odstotka, trije pa mature niso opravili. Na soboški gimnaziji imajo tudi tri zlate maturante, ki so zbrali 30 ali več točk, to so Alja Kerec, Mišel Novak in Matic Sečko. Kar nekaj pa je dijakov, ki so se približali 30 točkam. Dijaki, ki so na maturi dosegli odličen uspeh, torej so zbrali vsaj 23 točk, pa je 25, kar pomeni 29 odstotkov vseh.

Spomladanski rok splošne mature 

Osrednji del spomladanskega roka splošne in poklicne mature se je začel 28. maja s pisnim izpitom iz tujega jezika. Na splošno maturo se je prvič prijavilo 6114 kandidatov, na poklicno pa 9497.

Dijaki, ki želijo s poklicno maturo nadaljevati študij na univerzi, so morali opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Na dodatni maturitetni izpit se je prijavilo 1840 kandidatov.

Splošno maturo so dijaki, ki prihajajo z 80 šol, opravljali iz 33 različnih predmetov. Poklicno maturo pa so opravljali kandidati s 138 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij.

matura splošna-matura srednja-šola zrelostni-izpit