vestnik

Matura bo zaradi posledic epidemije prilagojena tudi letos

Vestnik.si, 3. 11. 2022
Nataša Juhnov
Državni komisiji za poklicno in splošno maturo sta zaradi posledic epidemije koronavirusa sprejeli nekatere prilagoditve maturitetnih izpitov v šolskem letu 2022/2023.
Aktualno

Državni komisiji za poklicno in splošno maturo sta zaradi posledic epidemije koronavirusa sprejeli nekatere prilagoditve maturitetnih izpitov v šolskem letu 2022/2023. Prilagoditve bodo veljale tako za predmaturitetni preizkus kot za spomladanski in jesenski izpitni rok splošne in poklicne mature.

Kot je zapisano v obvestilu, so bile pri maturi iz slovenščine prilagoditve upoštevane že pri izboru besedil. Te so del učnega načrta za slovenščino v gimnazijah in se pri pouku obravnavajo od prvega do četrtega letnika. Esej bodo dijaki pisali na tematski sklop Ženska na odru sveta, tako za razpravljalni kot interpretativni esej pa bo razpisan en naslov. Pri izpitni poli, kjer bodo razčlenjevali izhodiščno besedilo, vsebinskih prilagoditev ni, izjema je le zadnja naloga, pri kateri bodo kandidati tvorili eno izmed besedil. 

Nekaj prilagoditev bo tudi, če je materni jezik kandidatov madžarščina ali italijanščina, pa tudi pri tujih jezikih. Pri pisanju daljšega pisnega sestavka na osnovni ali višji ravni bo predložen dodaten naslov in bodo kandidati lahko izbirali. 



Kako bo pri ustnih izpitih? 

Pri ustnih izpitih bodo prilagoditve enake kot v minulem šolskem letu. Pri vsakem predmetu bodo učitelji z izločitvijo določenega števila izpitnih listkov za 15 odstotkov zmanjšali število izpitnih vprašanj oziroma izločili vsebine, ki ne bodo v celoti predelane. Pri matematiki bodo vsa vprašanja objavljena vnaprej. Državna predmetna komisija za matematiko bo vprašanja razdelila v tri sklope po 35 vprašanj, na šoli pa bodo učitelji iz vsakega sklopa izločili pet vprašanj. Pri tujih jezikih, kjer sta določeni deli dveh avtorjev, bo poleg izročitve petih izpitnih listkov ohranjena tudi možnost izbire. Na vseh listkih, kjer se tretje vprašanje navezuje na besedilo enega od obeh avtorjev iz izpitne pole na višji ravni, bosta na voljo dve vprašanji, eno iz besedila prvega in eno iz besedila drugega avtorja. Kandidat se bo sam odločil, na katerega bo odgovarjal. 

matura prilagoditve državna-komisija-za-maturo