vestnik

Maturanti med prednostnimi skupinami za cepljenje, časovnica mature ostaja enaka

Vestnik, STA, 16. 4. 2021
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada je na četrtkovi dopisni seji posodobila nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19. Med prednostne skupine za cepljenje je uvrstila maturante in zaposlene, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni, so sporočili po seji vlade.

Po napovedih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bi lahko cepljenje maturantov potekalo konec naslednjega tedna. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je za Televizijo Slovenija potrdila, da je svetovalna skupina predlagala, da se pisanje maturitetnega eseja, ki je predvideno za 4. maj, prestavi na konec meseca. Kot je pojasnila Logarjeva, bi tako lahko po cepljenju dosegli odpornost maturantov proti covidu-19. Na ministrstvu so sicer v četrtek navedli, da časovnica mature za zdaj ostaja nespremenjena.

Osnovni cilj nacionalne strategije cepljenja je sicer po navedbah vlade zmanjšati umrljivost zaradi covida-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem, omogočiti ponoven zagon gospodarstva ter ponovno vzpostaviti izobraževanje in druge dejavnosti. "Zato je treba najprej cepiti skupine prebivalstva, pri katerih je večje tveganje za težji potek bolezni in smrt zaradi covida-19. V čim krajšem času je treba doseči čim boljšo precepljenost prebivalstva, vsaj 60-odstotno," je zapisano v sporočilu. 

Spremenjeno strategijo bo danes na vladni novinarski konferenci podrobno predstavila generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

vlada šolstvo matura cepljenje