vestnik

Maturanti se morajo najpozneje v ponedeljek prijaviti na cepljenje. Polnoletne bodo cepili z AstraZeneco, mladoletne s Pfizerjem

Vestnik, 16. 4. 2021
Aleš Cipot
Vlada je sinoči sprejela posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja.
Aktualno

Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje, je predstavila spremenjeno nacionalno strategijo cepljenja. Prednostno se bodo lahko cepili tudi maturanti.

Vlada je sinoči sprejela posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja, med prednostne skupine so bili uvrščeni tudi maturanti in zaposleni, ki bodo neposredno sodelovali pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni. V strategiji so maturanti v skupini, v kateri so osebe, starejše od 60 let, in kronični bolniki. Govornica je poudarila, da želijo s tem ukrepom maturantom omogočiti, da se bodo čim bolj sproščeno pripravljali na zrelosti izpit in tega opravljali v varnem okolju. 

Vesna Kerstin Petrič
sta
Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

Kerstin Petričeva je povedala, da je cepljenje prostovoljno. Zainteresirani se morajo še danes ali najpozneje v ponedeljek do 12. ure prijaviti v cepilni center v zdravstveni dom stalnega prebivališča.  Cepljenje bo izvedeno 23. aprila. Direktorica meni, da bo sprejeti ukrep prispeval k normalizaciji življenja v Sloveniji, obenem pa je treba upoštevati tudi že znane ukrepe. Uvrstitev maturantov na prednostni seznam je bil po njenih besedah skupna pobuda zdravstva in šolstva. 

Polnoletni maturanti bodo cepljeni s cepivom AstraZeneca. Če so dijaki mlajši od 18 let, velja strokovno navodilo, da se uporabi cepivo, ki je primerno za to starostno skupino. Ker se AstraZeneca uporablja za starejše od 18 let, bodo mladoletni maturanti cepljeni s cepivom Pfizer. 

Kerstin Petričeva pravi, da bodo dijaki po njim znanim informacijam začeli s pisanjem mature konec maja. Spomnimo pa, da je še včeraj ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport napovedovalo, da se časovnica mature ne bo spremenila. 

Kot je pojasnila govornica, bodo tudi cepljeni dijaki med pisanjem nosili zaščitne maske, saj ukrepi veljajo za vse enako. Točna navodila za izvedbo mature pa so še v izdelavi. 

novinarska-konferenca vlada nacionalna-strategija-cepljenja