vestnik

MDSS Murska Sobota v novih prostorih: Pomembno, da se čutijo, čeprav se vidijo megleno

Ines Baler, 19. 5. 2021
Ines Baler
Na ograjeni terasi bodo uredili dve stezi za vrtno kegljanje.
Aktualno

Po slabem letu v novih prostorih. S pomočjo lokalnega okolja dokazali, da se da.

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih (MDSS) Murska Sobota se je lani konec maja izselilo iz prostorov, kjer je nekoč bila kirurška stavba, v Ulici arhitekta Novaka 4. Slabo leto po tem je na istem naslovu zrasel nov objekt, v katerem je društvo minuli mesec že začelo delovati. »Če sem čisto iskren, nisem verjel, da se bo vse tako hitro odvijalo,« prizna predsednik Vojko Prosen, ki je tako kot člani društva vesel in zadovoljen, da so začeli pisati novo poglavje.

medobčinsko-društvo-slepih-in-slabovidnih-murska-sobota, novi-prostori, selitev
Ines Baler
Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota.

Prejšnji društveni prostori so imeli 130 kvadratnih metrov površine, novi jih imajo okoli 300. MDSS Murska Sobota je soinvestitor pri tej naložbi, glavni investitor pa je Gradbeno podjetje Drava. Prosen pove, da je podjetje v gradbenem smislu prostore v največji meri uredilo in prilagodilo invalidski organizaciji, sami pa bodo izvedli še nekaj prilagoditev in do konca opremili prostore. »Poskrbeti moramo še za označbe v prostoru, predvsem za stikala, vtičnice in poti,« razloži sogovornik. Sprva so v nove prostore preselili tajništvo, da je delo lahko teklo dalje. Uredili so še sanitarije s tremi stranišči, tudi za invalidne osebe, osrednji prostor, namenjen družabnim srečanjem, prostor za športne aktivnosti, kurilnico, v kletnih prostorih imajo skladišče in arhiv, na ograjeni terasi pa bosta nastali stezi za vrtno kegljanje. V novih prostorih društva bo v kratkem urejen tudi računalniški kabinet. »V osrednjem prostoru bo tudi učna kuhinja. Velik del programa, ki ga moramo izvajati, je tudi gospodinjski tečaj. Tam obnavljamo in vadimo tisto, kar smo se nekoč naučili,« pravi Prosen in doda, da se v prostorih srečuje skupina za samopomoč. Udeležencem želijo na gospodinjskem tečaju povrniti sposobnosti priprave obrokov. Prej so za te namene morali gostovati v drugih organizacijah.

medobčinsko-društvo-slepih-in-slabovidnih-murska-sobota, novi-prostori, selitev
Ines Baler
Večnamenski prostor.

Pomoč lokalnih skupnosti
MDSS Murska Sobota se je prijavilo na razpis Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (FIHO), saj želijo pridobiti nekaj investicijskih sredstev za dokončanje opremljanja društvenih prostorov. Za zdaj še čakajo na odločbo, se pa Prosen nadeja, da bodo prejeli od 15 do 20 tisoč evrov. Opremo iz prejšnjih prostorov, v vmesnem času so delovali v Slovenski ulici v Medgeneracijskem središču za razvoj podjetništva in društvenih dejavnosti, so shranili in je nekaj že namestili na starem novem naslovu, nekaj pohištva pa jim je ob selitvi podarilo tudi podjetje MOL. Predsednik je hvaležen za potezo podjetja, ki je sosed njihovega društva. Prav tako mestni občini in lokalnim financerjem, ki so jim priskočili na pomoč. »Z lepim zneskom se je odzvala Mestna občina Murska Sobota, še nekatere pomurske občine, Lions klubi, posamezniki in podjetja,« hvaležno reče.

Uradnega odprtja novih prostorov, katerih lastnik je društvo, še ni bilo, čeprav ga predsednik in člani društva nestrpno pričakujejo. »Vsekakor si želim, da bi bilo karseda hitro, moramo pa še malo počakati, da se prostori do konca uredijo, da se bomo lahko družili.« Po sprostitvi epidemioloških ukrepov jih čaka zbor članov, prav tako je letos volilno leto in bodo izbirali nove predsednike organov društva.

medobčinsko-društvo-slepih-in-slabovidnih-murska-sobota, novi-prostori, selitev
Ines Baler
Predsednik društva Vojko Prosen in tajnica Marjeta Grabar sta tako kot vsi drugi člani vesela, da se lahko srečujejo v novih prostorih.

Dobrodošle spremembe
Delovanje soboškega društva se počasi vrača v normalo, programi tečejo naprej. Predsednik našteje predvsem aktivnosti na področju spoznavanja informacijske dejavnosti, člani se namreč učijo uporabe zooma. »Kar nekaj članov to že obvlada, ampak še vedno so najraje, če lahko pridejo na društvo. Pomembno je, da se čutimo, čeprav se vidimo megleno ali sploh ne, da se pogovarjamo in družimo,« poudari. Športniki so začeli trenirati, čez nekaj dni jih čakajo že prva tekmovanja. Pred nekaj tedni so v manjši skupini izvedli tudi delavnico s tiflopedagoginjo Aksinjo Kermauner in spoznavali obnovljeno središče Murske Sobote. »Najprej smo opravili teoretični del, potem pa šli na teren in spoznavali, kako se mestno jedro spreminja in gradi ter postaja mesto in občina po meri invalidov,« razloži. Pri tem še opomni, da je društvo v preteklosti aktivno sodelovalo pri nastajanju gradbenih standardov, ki določajo, kako naj občine postanejo prijazne invalidom. Tako za slepe in slabovidne, gluhe in naglušne, gibalno ovirane osebe ... Vse te prilagoditve namreč omogočajo, da so člani društev v vsakdanjem življenju bolj samostojni.

medobčinsko-društvo-slepih-in-slabovidnih-(mdss)-murska-sobota epidemija