vestnik

Med finalisti izbora Najboljši agropodjetnik 2024 tudi kmetija Meolic

Vestnik.si, 13. 3. 2024
Timotej Milanov
Danilo Meolic
Aktualno

Štirje zmagovalci bodo znani prihodnji teden.

Časnik Finance bo prihodnji petek na 11. Agrobiznis konferenci razglasil štiri zmagovalce izbora Najboljši agropodjetnik 2024. Z izborom že enajsto leto zapored predstavljajo inovativno hrano, podjetne kmetije, zadruge, živilce in uspešne primere povezovanja v prehranski verigi. 

Med 31 kandidati je bilo izbranih osem finalistov, ki, kot so zapisali, delajo velike korake pri ponudbi, povezovanju in trženju. Med temi finalisti je tudi kmetija Meolic iz Bakovec, ki razvija trajnostno prašičerejo in pametno poljedelstvo. Leta 2022 so redili več kot tri tisoč prašičev letno, trenutno imajo 120 plemenskih svinj in povprečno skoraj 26 pujskov na svinjo na leto. Kmetija raste z novim znanjem, dodatnimi zemljišči in sodobno kmetijsko mehanizacijo, avtomatiziranimi hlevi in nenehnimi izboljšavami pri vzreji. Poljedelski del kmetije vodi lastnik in gospodar kmetije Danilo Meolic, sicer inženir kmetijstva, glavna pri prašičereji pa je njegova žena Renata, inženirka živinoreje. 

Na kmetiji pridelujejo 250 hektarjev ječmena, pšenice in koruze, v kolobarju imajo tudi oljno ogrščico in sojo, namesto oranja pa so med prvimi vpeljali konzervirajočo obdelavo tal, s katero izboljšujejo rodovitnost tal. Kot še piše v opisu, imajo vse površine stalno pokrite z rastlinskimi ostanki tudi čez zimo.

najboljši-agropodjetnik kmetija-meolic finalisti