vestnik

Med kandidati za obrtnika leta tudi Pomurci

Vestnik.si, 8. 11. 2023
Arhiv Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije
V podjetju KIT Žižki izdelujejo skladiščno opremo, arhivske regale, omare in police, garderobne omarice najrazličnejših oblik in dimenzij za podjetja, šole, zavode in druge ustanove, delovne mize s predalniki in orodne omare, omare za nevarne snovi, snežne pluge za viličarje in še mnogo drugega.
Aktualno

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije bo konec meseca na Brdu pri Kranju podelila priznanja Obrtnik leta 2023, Podjetnik leta 2023, posebno priznanje najstarejšemu obrtniku in mojstrske diplome 120 novim mojstricam in mojstrom.

Priznanji za najboljšega obrtnika in podjetnika se bosta podelili vodilnim v tistih podjetjih, ki predstavljajo vzor odličnosti in kakovosti poslovanja ter imajo že dolgo tradicijo. Komisija je med prijavljenimi izbrala devet nominirancev.


Med nominiranci za Naj obrtnika 2023 sta Anton Cigan in Peter Tibaut iz podjetja KIT Žižki, proizvodnja kovinske opreme. Kot je zapisano v obrazložitvi, je temelje podjetja leta 1990 postavil Štefan Tibaut, ki se je začel ukvarjati z izdelovanjem kovinskih izdelkov, omenjena pa sta nato podjetje ustanovila leta 2008. "Danes v podjetju izdelujejo skladiščno opremo, arhivske regale, omare in police, garderobne omarice najrazličnejših oblik in dimenzij za podjetja, šole, zavode in druge ustanove, delovne mize s predalniki in orodne omare, omare za nevarne snovi, snežne pluge za viličarje in še mnogo drugega." Zaposlenih imajo 20 ljudi, pozornost pa ves čas namenjajo razvoju novih izdelkov.  Presežke, ki jih ustvarijo, vlagajo v investicije in razvoj podjetja, nedavno pa so v obrtni coni Ogradi v Črenšovcih zagnali linijo za suhoprašno barvanje in posodobili strojni park.

anton cigan, peter tibaut, kit žižki
Arhiv Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije
Anton Cigan in Peter Tibaut.

Drugi nominiranec, ki prihaja iz Pomurja, je Franc Maučec iz Steklarstva Frama iz Beltinec. Obrtniško pot je mojster stavbni steklar začel leta 2005 kot samostojni podjetnik na temeljih družinske tradicije. Podjetje se danes ukvarja s stavbnimi zasteklitvami, zasteklitvami balkonov, vetrolovov in zimskih vrtov, izdelavo varnostnih in lepljenih stekel za ograje, kabine za prhe, drsna vrata in predelne stene, poleg tega pa izdelujejo in montirajo izolacijsko steklo ter vse vrste ogledal in predelnih sten iz jedkanega stekla in še mnogo drugega. Zaposlenih imajo 14 ljudi, vsako leto pa del sredstev namenijo za investicije in posodabljanje ter širitev ponudbe. "Pred petimi leti so se odločili za razširitev steklarske delavnice, ki so jo opremili s sodobnimi stroji in napravami, s čimer so dosegli zmanjšanje stroškov energije, vpliva na okolje, skrajšali so proizvodne procese in povečali obseg proizvodnje," je zapisano v obrazložitvi. 

steklarstvo frama, franc maučec
Arhiv Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije
Franc Maučec.

Ostala nominiranca v kategoriji Obrtnik leta 2023 sta Klemen Cvek, MT Cvek, trgovina in storitve iz Kranja, ter Boris Mastnak s.p., izdelovanje ograjnih sistemov iz Maribora. Med kandidati za Podjetnika leta 2023 pa so Igor Arh iz podjetja Metalika iz Leskovca, Robert Medle iz Roletarstva Medle iz Novega mesta, Bojan Petrovič iz istoimenskega podjetja za trgovino in storitve iz Kidričevega, Miran Rauter iz podjetja Hermi iz Celja ter Primož Zelenšek iz podjetja Chipolo iz Trbovlja. 

obrtno-podjetniška-zbornica-slovenije obrtnik-leta podjetnik-leta anton-cigan peter-tibaut franc-maučec