vestnik

Med nagrajenci mariborske univerza tudi dva Pomurca

Vestnik.si, 3. 2. 2021
Jure Zauneker
Na zaključnem turnirju državnega dvoranskega hokejskega prvenstva je Miha Zadravec postal najboljši vratar v članski konkurenci.
Aktualno

Univerza v Mariboru je ob letošnjem rektorjevem letu podelila tudi priznanja in nagrade tistim, ki so svojim delom, izrednimi uspehi, dosežki in zaslugami pomembno prispevali k uveljavitvi in razvoju univerze.

Plaketo Leona Štuklja za vidnejše dosežke na področju športa je prejel Miha Zadravec s Fakultete za zdravstvene vede. Kot so zapisali v obrazložitvi, se lahko Zadravec pohvali z uspehoma na državnem in evropskem tekmovanju v hokeju na travi. Januarja 2020 je na zaključnem turnirju državnega dvoranskega hokejskega prvenstva postal najboljši vratar v članski konkurenci, z ekipo Hokejskega kluba Lipovci pa so osvojili prvo mesto na prvenstvo. Februarja lani je z ekipo tekmoval na evropskem dvoranskem prvenstvu kategorije Challenge II v Bratislavi, kjer so si priigrali drugo mesto in napredovali v višji rang tekmovanja. Nagrajen pa je bil tudi za vratarja tega prvenstva.

Univerza Maribor
Univerza Maribor
Univerza Maribor

Drugi nagrajeni Pomurec pa je Aleš Zver s Fakultete za naravoslovje in matematiko. Prejel je Perlachovo nagrado na področju humanističnih ved, in sicer za soavtorsko znanstvenoraziskovalno delo z naslovom Nekatere kmetijske kulture Evrope v luči podnebnih sprememb. Izhodišče zanjo je bila njegova magistrska naloga, cilj pa je bil, da bi se ocenilo, kaj pomenijo podnebne spremembe na področju kmetijstva v Evropi. Zver je izračunal trend spreminjanja podnebnih pogojev za kultivacijo pšenice, koruze, krompirja in oljke v 2. polovici 21. stoletja in na podlagi bioklimatskih lastnosti izdelal karte, ki prikazujejo podnebno ustreznost za pridelavo teh kultur. Na univerzi menijo, da so tovrstne študije velika dodana vrednost pri oblikovanju Skupne evropske kmetijske politike.

e8db81d780e076f2f180750d73df3f02
Osebni Arhiv
Aleš Zver iz Odranec se ukvarja tudi z atletiko.

univerza-v-mariboru plaketa-leona-štuklja perlachova-nagrada