vestnik

Med najboljšimi tujimi investitorji leta 2023 tudi podjetje Carthago

Vestnik.si, 21. 11. 2023
Jure Kljajić
Podjetje je tudi trajnostno naravnano in velja za izjemno inovativno, njihova počitniška vozila pa so sinonim za kakovost in udobje.
Aktualno

Na današnjem slavnostnem dogodku na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je SPIRIT Slovenija skupaj z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport podelila priznanja najboljšim tujim investitorjem, ki so v preteklem letu ustvarili izjemne rezultate ter pomembno prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva.

SPIRIT Slovenija skupaj z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport že vse od leta 2006 podeljuje nagrade najuspešnejšim tujim podjetjem, ki širijo svoje poslovanje in število zaposlenih v Sloveniji. Namen nagrad je prepoznati, nagraditi in ovrednotiti izjemne prispevke tujih investitorjev v slovenskem poslovnem okolju. Tuji investitorji imajo pomemben vpliv na gospodarsko rast celotne države, saj imajo veliko vlogo pri ustvarjanju novih delovnih mest in dodane vrednosti, prenosu novega znanja in tehnologij, dotoku svežega kapitala, ki omogoča večja vlaganja v raziskave in razvoj ter prispevajo k rasti lokalnih skupnosti in regij. Nagrade FDI Award Slovenia izkazujejo čast tako tujim lastnikom, slovenskim zaposlenim, kot njihovim dobaviteljem in kupcem, ki so osnovni gradniki njihovega uspeha.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je v svojem govoru izpostavil, da se v Sloveniji močno zavedamo pomena investitorjev za našo državo, saj imajo njihove investicije multiplikativne učinke na našo gospodarsko rast. Poudaril je tudi, da je Sloveniji lani uspelo še povečati priliv neposrednih tujih investicij na 20,2 milijarde evrov, kar je slabih 8 odstotkov več kot leto prej. Še posebej spodbudno je dejstvo, da se priliv investicij povečuje že 6 leto zapored. To dokazuje, da je Slovenija v mednarodnem kontekstu še vedno zelo spodbudno, stabilno in predvsem varno poslovno okolje. Države, ki so v 2022 največ investirale v Sloveniji so države Evropske unije -  Avstrija, Luksemburg, Švica, Hrvaška in Nemčija. Slovenija ima na področju privabljanja tujih neposrednih investicij jasno vizijo. "V prihodnje želimo narediti prebojni korak, s katerim bi še povečali dodatno vrednost in konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Na ministrstvu pripravljamo tudi Akcijski načrt za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, s katerim naj bi se Slovenija pozicionirala kot vodilno evropsko središče za raziskave in razvoj za napredne tehnologije," je še dodal Han.

Medtem je Rok Capl, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija, pojasnil, da cilj države ni le privabiti tujih investitorjev, temveč si želijo z njimi ustvariti dolgoročna močna partnerstva. Na ta način bodo lahko gradili trdne temelje za trajnostni razvoj in blaginjo tako na lokalni kot tudi globalni ravni. "Na SPIRIT Slovenija aktivno privabljamo tuje investitorje, že pred leti pa smo zasnovali tudi program za individualno obravnavo obstoječih tujih investitorjev, s katerim jim stojimo ob strani na njihovi poti rasti in nadaljnjega razvoja ter krepitve pozicije v sistemu tujega lastnika. V program je vključenih že več kot 80 podjetij, ki jim pomagamo pri izvedbi novih investicij, reševanju konkretnih težav v poslovnem okolju in pri povezovanju z državnimi institucijami. Še posebej smo zadovoljni, da njegovo učinkovitost pohvalijo vanj vključena podjetja, saj to pomeni, da jim program dejansko pomaga pri reševanju izzivov," je zaključil. 

Strokovna komisija, ki je že osemnajsto leto zapored izbirala prejemnike nagrad FDI Award Slovenia, je letos v ožji izbor vključila zgolj tista podjetja, ki so imela vsaj desetodstotno tuje lastništvo v preteklem letu, dodano vrednost na zaposlenega nad slovenskim povprečjem, poslovanje z dobičkom v preteklem letu in najmanj deset zaposlenih ter poravnane obveznosti do finančne uprave.

Carthago, d. o. o., je postal prejemnik nagrade v kategoriji veliko podjetje. 

carthago23
Majda Horvat
Carthago je postal prejemnik nagrade v kategoriji veliko podjetje.

Leta 2008 ustanovljeno podjetje je vodilni proizvajalec vrhunskih počitniških vozil v Sloveniji in je hčerinsko podjetje nemškega podjetja Carthago Reisemobilbau GmbH z več kot 40-letnimi izkušnjami v tej panogi. Proizvodni obrat imajo v Odrancih in so z 228 milijoni EUR prihodkov in 10,2 milijona EUR dobička ter več kot 895 zaposlenimi dragocena pridobitev za slovensko gospodarstvo, zlasti za vzhodno Slovenijo.Aprila letos so odprli novo več kot 50-milijonsko naložbo - visokotehnološki obrat v Ormožu. So odlično proizvodno podjetje, s posluhom za zaposlene in družbeno odgovornost. Velik poudarek dajejo ekipnemu delovanju, skupinskim dogodkom za zaposlene in solidarnostnim akcijam, s katerimi se pomembno povezujejo tudi z lokalnim okoljem. Visoko kakovost vozil zagotavljajo z uporabo najkakovostnejših materialov in komponent, saj izvajajo strog postopek nadzora kakovosti, s katerim zagotavljajo, da njihovi izdelki izpolnjujejo najvišje standarde. Za svoja počitniška vozila so prejeli številne nagrade, med drugim so bila že štirikrat razglašena za "evropski avtodom leta", nazadnje leta 2023 za elegantno serijo chic c-line. Podjetje je tudi trajnostno naravnano in velja za izjemno inovativno, njihova počitniška vozila pa so sinonim za kakovost in udobje. Podjetje Carthago pomembno prispeva k rasti gospodarstva in dvigu zaposlenosti v regiji, so utemeljili. 

"Zahvaljujemo se SPIRIT Slovenija za podelitev nagrade FDI Award v kategoriji veliko podjetje. Ta nagrada za nas pomeni veliko priznanje. Hvala, da ste nas prepoznali v množici uspešnih podjetij. Nagrada nam daje dodaten elan in potrjuje, da smo na dobri poti," sta povedala Sandra Županec in Stefan Weiss, direktorja podjetja. 

Prejemnik nagrade v kategoriji malo in srednje veliko podjetje je Boxline UCL, v kategoriji zeleno, ustvarjalno, pametno podjetje Elan, v kategoriji pomemben vpliv na slovensko gospodarstvo pa Spar Slovenija. 

spirit-slovenija carthago tuji-investitorji