vestnik

Med najboljšimi vzrejevalci matic tudi Pomurec

Vestnik.si, 23. 5. 2023
ČZS
To so prejemniki priznanj za najboljše vzrejevalce matic.
Aktualno

Prejel je priznanje za najbolj medonosno čebeljo linijo.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS) podelilo status priznane rejske organizacije v čebelarstvu, v sklopu katere poteka izvajanje naloge iz rejskega programa. Letos je v Sloveniji 33 vzrejevalcev matic in ČZS je najboljšim podelila priznanja za dosežke na področju kranjske čebele. V okviru rejskega programa poteka načrtovana vzreja matic in selekcija ter odbira čebeljih družin, ki je nujna za vzrejo kakovostnih matic. Tudi to leto poteka vzreja rodovniških matic, ki predstavljajo najbolj kakovostni plemenski material v čebelarstvu. 

V izvajanje nalog je vključen Kmetijski inštitut Slovenije, ki daje poudarek testiranju vzrejenih matic, in vsako leto se na tej osnovi pridobijo rezultati glede kvalitete posameznih matic in linij čebel. Rezultati služijo čebelarjem za lažjo odločitev glede nakupa matic. 

V Celju so podelili priznanja za dosežke na področju selekcije kranjske čebele za preteklo leto. Priznanje za najboljšo linijo čebel po kriteriju skupnega selekcijskega indeksa je prejel Peter Kolar s Ptujske Gore, priznanje za najmirnejšo linijo čebel je prejel vzrejevalec Nejc Juvan iz Prevalj, med prejemniki priznanja za najbolj medonosno čebeljo linijo pa sta Jožef Andrejč iz Občine Tišina in Janko Bukovšek iz Kranja.

čebelarstvo jožef-andrejč vzrejevalci-matic