vestnik

Med občinami bomo prehajali brez uporabe aplikacije, pomurska regija v vrhu po številu smrti, povezanih s covidom-19

Vestnik, 22. 12. 2020
Jure Zauneker
Policistom lahko ob morebitnem nadzoru v prazničnih dneh pojasnite, da se odpravljate na obisk zasebne narave.
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager in vladni govorec, Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma podal informacije o množičnem testiranju, ki se je začelo danes. Podal pa je tudi najnovejše podatke o številu okuženih, o čemer smo že poročali. 

Notranji minister Aleš Hojs je podal nekaj podrobnosti o odloku, s katerim bo 24. in 25. decembra omogočeno prehajanje občinskih meja. Poudaril je, da policijska ura ostaja v veljavi tudi čez praznike, torej 24. in 25. decembra ter 1. in 2. januarja. Kot smo že poročali, pa bo od 24. decembra od 12. ure in do 25. decembra, do 20. ure v veljali omilitev gibanja znotraj statističnih regij. Tak režim zaenkrat ostaja tudi za silvestrovo in novo leto. Tisti, ki se boste v tem času odpravili na zasebne obiske, boste lahko med občinami prehajali brez omejitev in brez uporabe aplikacij. Policistom morate le povedati, da se odpravljate na obisk zasebne narave, poudarja Hojs. Dovoljeno bo druženje do šest oseb iz dveh gospodinjstev, v to število pa niso všteti otroci, mlajši od 15. let. 

Aleš Hojs
STA
Aleš Hojs

Dodal je še, da bo vlada predvidoma jutri sprejela odločitev o tem, kako bo na slovenskih državnih mejah. Strokovnjaki so namreč predlagali, da bi se omejil vstop v našo državo iz Velike Britanije.

Simon Zajc je predstavil, katere dejavnosti bodo med 24. decembrom in 4. januarjem lahko obratovale. Več o tem TU

Nuška Čakš Jager je poudarila, da je v zadnjih dneh zaznati rahel upad krivulje glede števila okužb. Sedemdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v pomurski regiji znaša 636,4. Pomurska regija je na vrhu lestvice glede na število smrti na sto tisoč prebivalcev, pri katerih je bila okužba s koronavirusom potrjena v 28 dneh pred smrtjo, poudarja Čakš Jagrova. Izstopata še koroška in primorsko-notranjska regija. V naši regiji je v obdobju med 23. novembrom in 20. decembrom umrlo 116 takih oseb. 

nuška čakš jager
STA
Nuška Čakš Jager

slovenija koronavirus aktualna-situacija