vestnik

Med tem, ko naj bi prepovedoval Dedka Mraza, mu je vlada zagotovila dva milijona evrov

Rok Šavel, 8. 12. 2021
MV
Roman Leljak je ob odobritvi sredstev za radensko čistilno napravo izrazil željo, da bi tudi v občini Turinišče pridobili sredstva za novo čistilno napravo. Težave z zastarelo čistilno napravo imajo sicer tudi v Odrancih.
Aktualno

Občina Radenci je dobila zeleno luč za težko pričakovana sredstva za novo čistilno napravo. Župan Roman Leljak je že podpisal pogodbo z izbranim izvajalcem, nemško družbo Pollution Control Service GmbH iz Hamburga.

Na zadnji redni seji je vlada s sklepom v Načrt razvojnih programov 2021 - 2024 Proračuna Republike Slovenije uvrstila projekt Izgradnja čistilne naprave v občini Radenci.

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj, je Občina Radenci 15. novembra 2021 poslala vlogo za financiranje investicije »Izgradnja čistilne naprave v občini Radenci«. Vrednost celotne investicije znaša 3,714 milijona evrov, sofinanciranje ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa znaša po en milijon v letošnjem in naslednjem letu.


Čakali petnajst let, nato prišel Počivalšek

Izvedba projekta bo po mnenju ministrstva imela neposreden pozitivni učinek na nastanek novih delovnih mest ter na gospodarsko rast, saj bodo podjetja lahko širila svoje zmogljivosti, mlada podjetja pa bodo ob ustrezni gospodarski javni infrastrukturi pridobila možnost za začetek poslovanja, razvoj in nadaljnjo rast. Investicijski program projekta ocenjuje, da je investicija primerna in nujna za izvedbo, saj bo vplivala na turistični oziroma gospodarski in družbeni razvoj območja in Pomurske regije ter prispevala k dvigu kakovosti življenja lokalnega prebivalstva.

3776d2bf49d6be569d480f11db65aeea
Nataša Juhnov
Zastarelo in dotrajano čistilno napravo v Radencih bo leta 2023 zamenjala nova.

Župan Roman Leljak je sicer pred dnevi že podpisal pogodbo z nemško družbo Pollution Control Service GmbH, ki so jo na javnem naročilu izbrali kot najugodnejšega ponudnika za 3,7 milijona evrov brez davka. Občina bo tako prispevala preostali 1,7 milijona evrov, nova čistilna naprava pa naj bi bila po pogodbi zgrajena v roku 18 mesecev, a na občini računajo, da bo do zaključka del prišlo že spomladi 2023.  Dotrajana čistilna naprava, ki je stara blizu 50 let in je že bila predmet številnih polemik, bo tako dobila zamenjavo. Občina je sicer obstoječo leta 2019 dokončno odkupila od podjetja SIM, že vrsto let pa si prizadeva za gradnjo nove.

"Zgradila se bo nova čistilna naprava za 8700 populacijskih enot, torej za vsa gospodinjstva in gospodarstvo v občini Radenci. Na to smo čakali več kot 15 let, a nikoli nismo prišli zraven. Minister Zdravko Počivalšek, pa nam je prisluhnil in sredstva so bila odobrena," je za Vestnik.si pojasnil radenski župan. Hitro so vzklile govorice, da naj bi Leljak kandidiral na listi Konkretno - združene stranke Zdravka Počivalška in Alojza Kovšce (GAS), a je te govorice že zavrnil. 

Najprej Tito, zdaj še Dedek Mraz?
Leljak se je pred dnevi zapletel tudi v bizarno afero, ko naj bi prepovedal obhajanje Dedka Mraza v radenskem vrtcu. O tem so poročali tudi nekateri mediji, a sam pravi, da gre za "fake news" in nima nobenih težav z Dedkom Mrazom. "Edino, kar sem dejal je, da bi bilo dobro spoštovati koledarsko obhajanje decembrskih dobrih mož, saj je vrtec 17. decembra organiziral Dedka Mraza, torej pred Božičkom. Seveda pa lahko slavi kdorkoli, kogarkoli. Tudi sam sem bil eno leto našemljen v Dedka Mraza v kapelskem vrtcu in nimam s tem nobenih težav. Vsi so to dobri možje, ki otroke razveseljujejo in to je tisto, kar je edino pomembno," zavrača navedbe Leljak in napoveduje, da bo obdarovanje tudi letos kril občinski proračun, 24. decembra pa bo tako kot lani organiziran obhod Božička.

Domnevna prepoved izvira z njegove objave na družbenem omrežju Facebook, kjer je radenski župan redno aktiven, ko je zapisal, da je izdal priporočilo za praznovanje vseh treh dobrih mož po pravilnem datumskem sosledju. Dedek Mraz, ki je kot vemo produkt socializma, obdaruje otroke v noči iz 31. decembra na 1. januar ali v tednu pred novim letom. Zagotovo ni skrivnost, da radenski župan ni preveč navdušen nad ostanki prejšnjega sistema oziroma bivše države.

roman-leljak občina-radenci čistilna-naprava-radenci vlada-rs dedek-mraz