vestnik

Medgeneracijsko središče jutri odpira vrata

A. Nana Rituper Rodež, 14. 6. 2018
Aleš Cipot
Medgeneracijski center Mensana odpira svoja vrata. 
Aktualno

Z otvoritvijo restavracije Poleg raja v nekdanjem obratu družbene prehrane se jutri v Murski Soboti uradno odpira Medgeneracijsko središče Mensana. Kmalu bo zaživela še delavnica in trgovina centra ponovne uporabe, igralnica za otroke, pralnica in kozmetični salon, stanovanja, pa že naseljujejo stanovalci.

"Ideja, da bi ponovno dali možnost starim in rabljenim stvarem, je pri nas tlela že dalj časa in se začela uresničevati, ko smo našli primerno lokacijo v središču mesta, stavbo nekdanjega obrata družbene prehrane", je povedal Franc Cipot, direktor podjetja CEROP, d. o. o., ki je tudi investitor tega objekta.Objekt je bil v zelo slabem stanju, so se pa vsi pomurski župani složno odločili, da je lokacija dobra in da se z dobro prenovo taka ideja lahko uspešno izvede le v središču, kjer je večje število ljudi. Kasneje so idejo o ponovni uporabi predmetov še razširili in nastala je zasnova za medgeneracijsko središče s številnimi dejavnostmi, ki temeljijo na sobivanju generacij ter varovanju in skrbi za okolje.


4f5efb8c254dbc59c7e601e324edbe9a
Aleš Cipot
Nuša Pavlica Jakovljevič in Franc Cipot.


Prva bo v novi stavbi zaživela samopostrežna restavracija Poleg raja, kjer bodo ponujali jedi, pripravljene iz sestavin, pridelanih v tem okolju, nekaj jedi, kot je golaž, pa bodo spominjale na stare čase. Nuša Pavlica Jakovljevič, direktorica podjetja Mensana, ki skrbi za večji del vsebine tega središča, je še dejala, da bodo dobavitelji surovin lokalni pridelovalci pridelkov in izdelkov. Hrano in pijačo pa bodo stregli v restavraciji, opremljeni izključno iz predmetov ponovne rabe. Njihov dolgoročni cilj pa je, še pravi, da bi restavracija pridobila certifikat Zero Waste restavracije.


V spodnjem delu zgradbe bo zaživela delavnica Centra prenove in ponovne uporabe, kjer bodo predelovali tekstil in galanterijo. Vse tekstilne izdelke bodo oprali v pralnici, ki bo ponujala storitve pranja in likanja tudi hotelom, gostincem, društvom, ustanovam in posameznikom. Hkrati s tem nastaja tudi center prenove pohištva v Ključarovcih in elektronike v Svetem Juriju ob Ščavnici, ki pa naj bi zaživela konec leta. Različne prenovljene in predelane izdelke, od pohištva, oblek, okrasnih predmetov in do drugim uporabnih predmetov, ki so jih rešili pred uničenjem, pa bodo prodajali v trgovini. Odprli bodo tudi trgovino z igračami in drugimi izdelki, ki so narejeni v Prekmurju. Napovedali so še, da bodo v kratkem odprli trgovino brez embalaže, ki so jo poimenovali Zeleni rudnik.

b200408705851229e23b9585abd5cb48
Aleš Cipot
V novih prostorih bo delovala tudi pralnica.


Objekt Medgeneracijskega središča Mensana je namenjen sobivanju in soustvarjanju različnih generacij, kjer ljudje najdejo različne možnosti sodelovanja, sobivanja in soustvarjanja. V objektu bo tako zaživela Igralnica Mali Čudo, kjer bodo z različnimi dejavnostmi in aktivnostmi poskrbeli za popoldansko varstvo otrok. Poleg otrok pa bodo lahko tu kakovostno preživljali čas tudi njihovi starši in stari starši. Imajo tudi konferenčno sobo za petdeset udeležencev, sčasoma pa bi radi posredovali tudi socialne storitve, pomoč družinam na domu in starejšim. V začetku bo v Mensani na novo zaposlenih okoli 20 ljudi, po tem, ko bodo zaživele vse dejavnosti, pa bi naj bilo okoli 50 zaposlenih, med njimi tudi več invalidov.

c0d1d49983574e10c831a55ba178c55e
Aleš Cipot
Stanovalci si na terasah lahko uredijo tudi vrtičke.

Sprva so predvidevali, da bi bilo v objektu 16 stanovanj, vendar je bilo potreb za poslovni del več, zato so štiri stanovanja spremenili v pisarne socialnih podjetij. Zanimive pa so tudi terase tega objekta, ki so v različnih nivojih, poleg tega pa omogočajo stanovalcem, da imajo na terasah in strehah svoje lastne vrtičke. Objekt ima tudi 14 podzemnih garaž in 80 zunanjih parkirnih prostorov.

S prenovo objekta in gradnjo so pričeli februarja 2017, zaradi razširitve ideje in potem še zaradi kadrovskih težav izvajalca Kolektor Koling d. o. o. iz Idrije so se dela podaljšala na junij. Objekt, ki je podkleten, obsega 4157 kvadratnih metrov, od tega je 800 kvadratnih metrov stanovanj. Vrednost celotnega stanovanjsko poslovnega objekta je po pogodbi 3,6 milijona evrov, celotni znesek pa je prispevalo podjetje CEROP. Končno vrednost bodo zaradi zamud pri izvedbi dorekli v prihodnjih dneh, je še povedal Cipot.

mensana Nuša Pavlica Jakovljevič Medgeneracijsko središče franc cipot