Kmalu bo zaživela še delavnica in trgovina centra ponovne uporabe, igralnica za otroke, pralnica in kozmetični salon. Stanovanja pa že naseljujejo stanovalci.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuDobro vino je še vedno cenjeno, ocenjujejo v Vinogradništvu Kolarič
Družina Kolarič je prve trte zasadila daljnega leta 1946. Na sedmih hektarjih vinogradov pridelujejo dvanajst sort, posebej ponosni so na svojo penino.
Sprva so predvidevali, da bi bilo v objektu 16 stanovanj, vendar je bilo potreb za poslovni del več, zato so štiri stanovanja spremenili v pisarne socialnih podjetij. Zanimive pa so tudi terase tega objekta, ki so v različnih nivojih, poleg tega pa omogočajo stanovalcem, da imajo na terasah in strehah svoje lastne vrtičke. Objekt ima tudi 14 podzemnih garaž in 80 zunanjih parkirnih prostorov.
"Ideja, da bi ponovno dali možnost starim in rabljenim stvarem, je pri nas tlela že dalj časa in se začela uresničevati, ko smo našli primerno lokacijo v središču mesta, stavbo nekdanjega obrata družbene prehrane", je povedal Franc Cipot, direktor podjetja CEROP, d. o. o., ki je tudi investitor tega objekta.Objekt je bil v zelo slabem stanju, so se pa vsi pomurski župani složno odločili, da je lokacija dobra in da se z dobro prenovo taka ideja lahko uspešno izvede le v središču, kjer je večje število ljudi. Kasneje so idejo o ponovni uporabi predmetov še razširili in nastala je zasnova za medgeneracijsko središče s številnimi dejavnostmi, ki temeljijo na sobivanju generacij ter varovanju in skrbi za okolje.
Prva bo v novi stavbi zaživela samopostrežna restavracija Poleg raja, kjer bodo ponujali jedi, pripravljene iz sestavin, pridelanih v tem okolju, nekaj jedi, kot je golaž, pa bodo spominjale na stare čase. Nuša Pavlica Jakovljevič, direktorica podjetja Mensana, ki skrbi za večji del vsebine tega središča, je še dejala, da bodo dobavitelji surovin lokalni pridelovalci pridelkov in izdelkov. Hrano in pijačo pa bodo stregli v restavraciji, opremljeni izključno iz predmetov ponovne rabe. Njihov dolgoročni cilj pa je, še pravi, da bi restavracija pridobila certifikat Zero Waste restavracije.