vestnik

Jabolka navdiha tudi za zaposlene v SBMS

Vestnik, STA, 22. 6. 2020
FB SBMS
Jabolko navdiha so prejeli tudi zaposleni v SBMS.
Aktualno

Medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege, bolničarjem-negovalcem in babicam je danes za nesebično delo v epidemiji covid-19 predsednik republike Borut Pahor vročil jabolko navdiha. Ob tem so izpostavili izjemno vlogo zdravstvene nege, tudi v izrednih okoliščinah. Opozorili pa so tudi na slabe delovne pogoje in nujnost njihovega izboljšanja.

Kot je poudaril Pahor ob vročitvi priznanja, so izvajalci zdravstvene nege steber zdravstvenega sistema, tako v normalnih kot v izrednih razmerah. "Gre za način življenja, gre za poslanstvo. Na prvem mestu v vaših mislih so vedno bolniki, za kar pogosto tvegate tudi lastno življenje," je dejal Pahor. Tudi predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman, ki je nagrado prevzela, poudarja, da je "priznanje odraz predanosti, strokovnosti in požrtvovalnosti". "Ste tisti, ki tvegate, znate, upate in zmorete storiti največ, kar je možno, tudi v izjemnih okoliščinah. Ne ozirajoč se na to, da s tem ogrožate svoje lastno zdravje in blaginjo svojih najbližjih," je dejala. Ažmanova je spomnila še, da je prav epidemija razkrila slabe delovne pogoje v zdravstveni negi. Opozorila je predvsem na kadrovsko podhranjenost in odhode zaposlenih v tujino. "Odgovorni v državi, neodvisno od politične usmeritve, so nas do sedaj le poslušali, a nikoli upoštevali. Če kdaj, po tem je zdaj čas, da se stanje uredi," je pozvala.

20190225-00917883
STA
Jabolko navdiha znanstvenicama Tanji Petrushevski in Gabrijeli Zaharijaš

Ob tem dodaja, da priznanje, ki jim ga je vročil predsednik, razumejo tudi kot izkaz osebne podpore. "Da ste tudi vi pomemben glas medicinskih sester in babic, naš glas, ko se bo odločalo o naših potrebah in pravicah," je dodala. Medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege, bolničarji-negovalci in babice so priznanje prejeli v letu, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic. V Sloveniji je po podatkih Zbornice - Zveze 29.421 izvajalcev zdravstvene in babiške nege.

Jabolko navdiha so prejeli tudi zaposleni v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

sbms, sprejem, borut-pahor
FB SBMS
Jabolko navdiha so prejeli tudi zaposleni v SBMS.Splošna bolnišnica Murska Sobota
Podelitve so se udeležili tudi zaposleni v Splošni bolnišnici Murska Sobota.
predsednik nagrada zdravstvo zdravstvena nega
Kaj zdaj berejo drugi