vestnik

Mednarodne vojaške vaje do 22. junija tudi v Rakičanu

Vestnik, 7. 5. 2019
Jure Zauneker
V Sloveniji potekajo regijske mednarodne vojaške vaje. 
Aktualno

Pripadniki Slovenske vojske se skupaj s pripadniki 25 zavezniških in partnerskih držav urijo na regijskih mednarodnih vojaških vajah, ki bodo potekale do 22. junija. 

Od 6. maja do 22. junija bodo izvedene vaje Takojšen odgovor, Jadranski udar, Zvezdni vitez in Hiter odgovor, na njih pa se bo krepila usposobljenost in pripravljenost sodelujočih vojsk. Kot sporočajo iz Slovenske vojske, so vaje tudi priložnost za osebno, strokovno, tehnično in taktično povezovanje, s čimer se gradijo učinkovitejše in bolj odzivne sile za zagotavljanje varnosti in ohranjanje miru.

Večina vojaških dejavnosti bo potekala na in v okolici letališč Rakičan, Cerklje ob Krki, Divača in na Osrednjem vadišču SV Postojna, pa tudi v mariborski in okolici ankaranske vojašnice. V času vaj bo povečan promet vojaških vozil, vojaških zračnih in vodnih plovil.



Kot prva je na sporedu taktična vaja enot Takojšen odgovor, ki jo skupaj vodijo Poveljstvo kopenske vojske ZDA v Evropi ter slovenska in hrvaška vojska. Do 12. junija bo na njej sodelovalo nekaj manj kot tri tisoč udeležencev iz Slovenije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Nemčije, Severne Makedonije in Poljske. "Vaja vključuje vzpostavitev in odprtje območja delovanja za sprejem, združitev, premik in integracijo sodelujočih enot, podporo države gostiteljice, zagotavljanje odzivnih sil v sestave Zavezništva in urjenje bolnišnične zmogljivosti Role 2," so sporočili iz Slovenske vojske.

Jure Zauneker
Vaje potekajo tudi na in v okolici letališča Rakičan. 
regijske vojaške vaje Slovenska vojska rakičan