vestnik

(Mednarodni dan medicinskih sester) Med prejemniki najvišjega priznanja Zbornice - Zveze tudi Pomurka

Vestnik, STA, 12. 5. 2022
Osebni arhiv
Slavica Mencingar
Aktualno

V četrtek smo zaznamovali mednarodni dan medicinskih sester. Ob tej priložnosti so različne organizacije opozorile na nujnost izboljšanja delovnih razmer medicinskih sester in nasploh zaposlenih v zdravstveni in babiški negi. Med drugim so izpostavile nujnost sprejema kadrovskih standardov in normativov ter nesorazmerja in anomalije v plačnih razredih.

Letošnji mednarodni dan medicinskih sester poteka pod geslom Glas medicinskih sester: vlaganje v zdravstveno nego in spoštovanje pravic medicinskih sester za zagotovitev svetovnega zdravja. 12. maja se je leta 1820 namreč rodila prva medicinska sestra na svetu, humanistka in ustanoviteljica modernega sestrinstva Florence Nightingale. Medicinske sestre ta dan obeležujejo in praznujejo že od leta 1965. 

Ob tem dnevu Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije podeljuje najvišja priznanja. Iz Pomurja je letos med prejemniki Slavica Mencingar, diplomirana medicinska sestra, zaposlena v Zdravstvenem domu Gornja Radgona, in predsednica Sindikata zdravstvene nege. Zavzema se za rast zdravstvene nege kot stroke, z vključevanjem v različne aktivnosti pa za krepitev in izboljšanje zdravja ljudi. V slovenskem prostoru je prepoznavna po zavzemanju za ustrezno vrednotenje zaposlenih v zdravstveni negi, dostojno plačilo in ustrezne delovne razmere. 

zdravstvo zdravstvena nega dan