vestnik

Ob dnevu sajenja medovitih rastlin: ponekod vsakemu novorojencu drevo, drugod zasejali sončnice

Vestnik.si, 23. 3. 2024
Občina Lendava
V Lendavi je vsak novorojenec dobil svoje drevo.
Aktualno

Tudi v občinah Murska Sobota, Lendava in Razkrižje so ob dnevu sajenja medovitih rastlin obeležili posebne dogodke. V Lendavi so posadili drevesa v čast novorojenčkom, rojenim leta 2023. Na Razkrižju pa so jih zasadili skupaj z devetošolci. V Murski Soboti pa so ob soboškem jezeru zasadili še eno japonsko češnjo.

Čebelarska zveza Slovenija je tudi letos 23. marca organizirala dan medovitih rastlin, s katerim spodbuja ohranjanje čistega in zdravega okolja, saj že vsaka najmanjša sprememba lahko zelo hitro vpliva na naravo, kar med prvimi občutijo čebele in ostali opraševalci. Že vrsto let čebelarji spodbujajo sajenje medovitih rastlin v slovenskih občinah.

V Lendavi so v petek ob tej priložnosti pozdravili starše z novorojenčki. Kot je zapisano na občinski strani, so starši imeli na voljo dve možnosti: da medovito drevo s ploščico imenom otroka prevzamejo in ga zasadijo na svojem vrtu ali pa jih občina zasadi ob kolesarski stezi med Lendavo in Dolgo vasjo. 

lendava, novorojenc, dan-sajenja-medovitih-rastlin
Občina Lendava
V Lendavi je vsak novorojenec dobil svoje drevo.

Župan občine Janez Magyar je ob tem poudaril, da gre za posebno priložnost. "Pravzaprav zgodovinsko, saj lendavski čebelarji in občina začenjamo s čudovito tradicijo sajenja medovitih dreves za vsakega lendavskega novorojenca," je dejal. Poudaril je pomen rastlin, ki so izjemno pomembna za prihodnost. "Kar 70 odstotkov pridelane hrane na svetu je odvisno od opraševalcev in pomembno je, da dodatno poskrbimo za čebele," je še izpostavil. Dodal je še, da so s tem simbolnim dejanjem pozdravili nove člane skupnosti, ki so z zasaditvijo dobili trajen spomin, hkrati pa so poudarili povezanost med med družino in naravo, ki jo v Lendavi želijo negovati za prihodnje generacije. 

lendava, novorojenc, dan-sajenja-medovitih-rastlin
Občina Lendava
V Lendavi je vsak novorojenec dobil svoje drevo.

Na Razkrižju devetošolci zasadili drevesa in sončnice

Na Razkrižju pa je župan Stanko Ivanušič skupaj z devetošolci zasadil sadna drevesa. Na sadilni dan so zasadili 13 jablan, tudi kostanj, žižula, hruška, sliva, kutina, češnja. "Samo na današnji dan je zasajenih 19 dreves," je Ivanušič v petek zapisal na Facebooku. Doslej so zasadili 12 orehov, 2 jablani, 6 javorov, 5 asimin in 6 okrasnih drenov. 

"Prvo drevo, ki je bilo v lanski jeseni zasajeno, je bil divji kostanj – rožnato drevo, ki ga je donirala ustanova Dona Slovenija – kot simbol boja proti raku. Simbolika pomeni, da bo ta sadovnjak prispeval k skrbi za zdravje in spodbujanju k zdravo pridelani domači hrani – sadju," je še zapisal župan. Na enem delu sadovnjaka pa so na pobudo čebelarjev zasadili sončnice. 

V Murski Soboti zasadili še eno japonsko češnjo

Tudi Murska Sobota se že vrsto let pridružuje pobudi čebelarske zveze, ob današnjem dnevu so v drevoredu ob Expanu zasadili še eno japonsko češnjo.

Če so tudi v vaši občini ob današnjem dnevu zasadili rastline, nam utrinke s kratkim opisom pošljite na uredniški elektronski naslov: vestnik@vestnik.si

dan-sajenja-medovitih-rastlin čebelarska-zveza-slovenije lendava razkrižje