vestnik

Megra in Green: gradbeništvo v vzponu  

Timotej Milanov, 4. 4. 2018
Jure Zauneker
Odprtje sejmov Megra in Green. 
Aktualno

Do sobote v Gornji Radgoni sejma gradbeništva in trajnostnih tehnologij, na katerih sodeluje 220 razstavljavcev iz enajstih držav  

V Gornji Radgoni sta danes odprla vrata sejma Megra in Green. Na sejmu gradbeništva, energetike, komunale in obrti se bo v štirih dneh predstavilo 160 razstavljalcev iz devetih držav, na mednarodnem sejmu trajnostnih tehnologij zelenega življenjskega sloga pa 220 razstavljalcev iz 11 držav.


6c8cfba1b61e596a5f8a390ef8f9e223
Jure Zauneker
Odprtje sejmov Megra in Green.


Gradbeništvo je bilo po besedah predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca vedno motor gospodarstva. »Zato tudi sejmi gradbeništva ne morejo biti zgolj predstavitve ponudnikov gradbenih materialov, strojev in opreme, ampak v prvi vrsti predstavitev novosti in strokovnih rešitev na vseh področjih, ki so povezana z gradbeništvom,« je ob včerajšnjem odprtju 30.Megre povedal Erjavec, ki se je ob tem spomnil leta 1981, ko je bil v Gornji Radgoni prvi sejem gradbeništva z geslom Kako graditi ceneje.Poslanstvo Megre je, kot pravi Erjavec, da obiskovalci na strokovnih posvetih in demonstracijah dobijo odgovore na strokovna in praktična vprašanja. Erjavec je odprtje sejma povezal tudi z letošnjim evropskim letom kulturne dediščine. »Gradbeništvo ni samo najpomembnejša gospodarska dejavnost, ampak tudi odsev vrednot, identitet, znanj in tradicij, s tem pa tudi kulture,« pravi.

ee00f50df673c759d9fc5c6b256efe57
Jure Zauneker
Odprtje sejmov Megra in Green.


Odprtja sejma se je udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, ki je ob tem poudaril, da gredo trendi razvoja v Pomurju v pravo smer, čeprav počasneje, kot bi si želeli. Cantarutti je še opozoril na pomen sodobne infrastrukture za gospodarski razvoj, pri tem je kot primer omenil gradnjo južne obvoznice v Murski Soboti in načrtovano gradnjo vzhodne murskosoboške obvoznice. V letu 2016 je gradbeništvo po njegovih besedah ustvarilo štiri odstotke BDP v državi. Kot pravi, morajo biti slovenska gradbena podjetja uspešna tudi na tujih trgih, ministrstvo pa jim mora pri tem pomagati.

bdcdc7486cff9d5e15e70dd17cd5b88d
Jure Zauneker
Odprtje sejmov Megra in Green.


Hkrati z Megro se je začel še 4. mednarodni sejem Green. »Letošnja Megra je skupaj s sejmom Green poskus premagovanja krize v gradbeništvu,« pravi Erjavec, ki dodaja, da 220 razstavljavcev iz 11 držav na obeh sejmih še ne more prepričati o konjunkturi v gradbeništvu, »lahko pa dajo zagon tistim, ki si upajo in želijo biti še boljši in uspešnejši.« Ravno konjunktura gradbeništva po svetu je razlog, da so se letos odločili, da po petih letih znova organizirajo Megro.
Oba sejma bosta trajala do sobote, 7. aprila. Sicer so bile v vmesnih letih gradbeniške vsebine na Pomurskem sejmu predstavljene v okviru Pomladnega sejma. Ko je bil ta leta 2016 hkrati s sejmom Green, ju je obiskalo deset tisoč obiskovalcev. Po besedah tiskovnega predstavnika Pomurskega sejma Mirana Mateja si želijo, da bi jih bilo letos vsaj toliko.

Megra, Green, sejma, Gornja Radgona