vestnik

Meje dohodkov so usklajene. Kaj to pomeni za upravičence?

I. B., 5. 2. 2019
Andrej Petelinsek
Aktualno

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je na zadnji januarski dan izdala Odredbo o uskladitvi mej dohodkov za letne pravice za leto 2019. 

S 1. februarjem se tako na podlagi Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev usklajujejo meje dohodkov pri pravici do otroškega dodatka, do državne štipendije, do znižanega plačila vrtca ter pri pravici do subvencije malice za dijake, in sicer za 1,4 odstotka.
Kot pojasnjujejo na ministrstvu, to na primeru družine, ki trenutno prejema povprečni mesečni dohodek na osebo v višini 310 evrov in je uvrščena v 3. dohodkovni razred, zaradi dviga mej dohodkov pa bo sedaj uvrščena v 2. dohodkovni razred, pomeni, da bo posledično lahko upravičena do višjega otroškega dodatka. Ob tem pa še opozarjajo, da se bo navedeno upoštevalo šele pri vložitvi nove vloge za otroški dodatek ali morebitni spremembi med prejemanjem otroškega dodatka.Dvig mej dohodkov namreč ne prestavlja zakonsko določene spremembe, na podlagi katere se lahko izda nova odločba.
zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve