vestnik

(Odpiranje mej) Z Avstrijo in Madžarsko potekajo intenzivni dogovori

Vestnik, 27. 5. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci je Melita Močnik, vodja sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, povedala, da je prestop državne meje še naprej mogoč le preko mejnih prehodov za meddržavni promet, ki so odprti na meji s Hrvaško in na kontrolnih točkah na mejah s sosednjimi državami.

Kot je dejala Močnikova, je prestopanje meje za slovenske državljane oziroma tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji sproščeno, a pod pogojem, da so zdravi. Kot je dejala, je na tako imenovani zeleni listi držav le Hrvaška, zato njihovi državljani in tisti z urejenim bivališčem, lahko vstopijo v Slovenijo brez obvezne 14-dnevne karantene. Vsi ostali državljani EU-ja pa morajo počakati, razen če k nam prihajajo kot lastniki nepremičnin, plovil … ali zaradi turistične rezervacije. V teh primerih ni obvezne karantene. »Na meji skeniramo dokumente in s pogovorom ugotovimo, kaj nameravajo. Gremo tudi na zaupanje,« je povedala o preverjanju tujcev ob vstopu v Slovenijo.

melita močnik
RTVSLO
Vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik.

Močnikova je še dejala, da prestopi meja ostajajo skoraj nespremenjeni: »Novost je le dodana kontrolna točka Gorjansko na UE Koper, na meji z Italijo.« V nadaljevanju izpostavi, da si Slovenija prizadeva za skupne in sorazmerne rešitve tudi z ostalimi sosednjimi državami, "tehnični dogovor s Hrvaško je usklajen, potekajo pa intenzivni dogovori z Avstrijo in Madžarsko.« Vodja sektorja je državljane za več informacij glede prehodov napotila na info točke ministrstva za notranje zadeve in policije, vprašanja pa lahko naslovijo tudi na veleposlaništva držav, v katere imajo namen potovati. Ob tem je še dodala, naj državljani pred potovanji preverijo veljavnost dokumentov. 

meja novinarska-konferenca melita-močnik