vestnik

Mejni prehod Verica-Čepinci od danes naprej odprt

Silva Eöry, 4. 9. 2020
Damjana Nemeš
Kot kaže so prizadevanja, da bi se, tako kot spomladi, odprl vsaj mejni prehod Verica-Čepinci, obrodila sadove.
Aktualno

Kot smo že poročali, je zaradi vse večjega števila okužb z novim koronavirusom, Madžarska s 1. septembrom zaprla mejo za tuje državljane oziroma zelo omejila čezmejne stike. To je prizadelo tudi porabske Slovence, saj na območju, na katerem živijo ni bil odprt noben mejni prehod proti Sloveniji.

Kot kaže so prizadevanja, da bi se, tako kot spomladi, odprl vsaj mejni prehod Verica-Čepinci, obrodila sadove. Zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss, ki je skupaj predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holcem naslovila pismo na madžarsko notranje ministrstvo, je pojasnila, da se  s 5. septembrom, odpira omenjeni mejni prehod, ki naj bi bil odprt vsak dan od 6.00 do 18.00. »Želeli smo si, da bi se prehod odprl vsaj kakšno uro prej, toda vseeno smo zadovoljni, da bo do njegovega odprtja sploh prišlo,« je poudarila Köleš Kisseva in dodala, da naj kljub temu, da velja, da slovenski državljani  lahko v 30-kilometrski pas od državne meje na Madžarsko vstopajo za največ 24 ur brez potrdila, svetuje vsem, ki imajo kakršenkoli dokument, s katerim dokazujejo, da so dnevni migranti ali dvolastniki, tega vzamejo s sabo, ko prestopijo mejo. Mejni prehod na Dolnjem Seniku, ki ga radi uporabljajo tudi delavci iz Slovenije, ki hodijo na delo v Avstrijo, pa naj bi bil od 5. septembra naprej dnevno odprt med 7.00 in 19.00.

Kako je s prihodom otrok v šolo? 

Poročali smo tudi, da omejeno čezmejno gibanje povzroča preglavice tudi na slovenski strani meje, največ predvsem na DOŠ Prosenjakovci, ki jo v letošnjem šolskem letu obiskuje 100 učencev, od tega skoraj polovica (42) iz Madžarske. Prizadevanja vodstva šole, ki jih je podprla tudi Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, so bila prav tako uspešna. Po besedah ravnateljice Jožice Herman bodo od ponedeljka naprej starši, ki vozijo otroke v šolo, lahko uporabljali mejni prehod Magyarszombatfa-Prosenjakovci. Le-ta bo odprt vsak delovni (šolski) dan med 7.00 in 8.00 ter 14.00 in 15.00,  toda le za osnovnošolce s potrdili o šolanju na prosenjakovski devetletki in njihove starše, ne pa za druge državljane obeh držav.   

madržarska mejni-prehodi