vestnik

Mensani so šteti dnevi

Rok Šavel, 29. 9. 2022
Rok Šavel
Seja skupščine je potekala v lendavski mestni hiši, saj je predsedovanje po načelu rotacije prevzela lendavska občina.
Aktualno

Na seji skupščine javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop) so predstavniki občin podali zeleno luč Ceropu za popoln prevzem družbe Mensana. Sledi preimenovanje, preoblikovanje in selitev sedeža družbe.

Po pričakovanjih so danes predstavniki občin na seji skupščine v Lendavi, občina Lendava je namreč prevzela predsedovanje, pritrdili predlogu vodstva javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop) in soglašali s prevzemom še 51-odstotnega deleža v družbi Mensana, socialno podjetje, s čimer bo Cerop postal edini, 100-odstotni lastnik družbe. Pri glasovanju sta bila zadržana le predstavnika občin Apače in Gornji Petrovci. Sledi sprememba imena družbe v Center predelave in ponovne uporabe Pomurja d.o.o., preselitev sedeža družbe na naslov, kjer domuje Cerop (Vaneča 81a, 9201 Puconci) ter preoblikovanje družbe v invalidsko podjetje (za kar je potrebno soglasje vlade) in opredelitev osnovne dejavnosti kot predelavo in ponovno uporabo predmetov.

PREBERITE ŠE: Kaj bodo občine storile z Mensano?


Preostali lastniki Mensane, Mozaik - društvo za socialno vključenost, Društva za ohranjanje in varovanje okolja Zeleni rudnik in Društvo za razvoj podeželja - Pomelaj, bodo svoje deleže na Cerop prenesli brezplačno. Namero, ki so jo sedaj tudi odobrile občine soustanoviteljice Ceropa, je moč razumeti v luči nadzora nad upravljanjem Mensane in kot zaščito pred tveganjem, ki ga za Cerop predstavljajo morebitne poslovne težave Mensane, saj se je družba šele leta 2020 izkopala iz rdečih številk, poleg tega je Cerop zaradi danih posojil v času prejšnjega vodstva tudi edini upnik Mensane. Skupina Cerop bo tako bogatejša še za eno družbo, saj je del skupine že družba Ograček, za katero so na predhodni seji skupščine odločili, da naj se ne združi z matičnim podjetjem ob zagotovilu, da bosta občinam zagotovljena večji vpliv in nadzor nad poslovanjem hčerinske družbe.

Več o razpravi in pomislekih nekaterih predstavnikov občin glede prevzema družbe Mensana, transparentnosti poslovnega sodelovanja z Zavodom Mensana in argumentih, s katerimi je prepričala direktorica Ceropa Simona Biro, pa v naslednji številki Vestnika.
Cerop mensana prevzem skupščina simona-biro
Kaj zdaj berejo drugi