vestnik

Meso naj bo kos mesa, paprika pa paprika 

Majda Horvat, 25. 7. 2018
Majda Horvat
Branislava Belović je soavtorica dveh publikacij, ki bosta ljudem pomagali pri skrbi za zdravo prehrano.
Aktualno

Branislava Belović in Rok Poličnik sta napisala dve publikaciji z nasveti in recepti za zdravo prehrano, kjer poudarjata, da rešitev niso diete, zdrava prehrana za vse v družini. 

Recepti so zelo enostavni in jih lahko pripravi vsak, je povedala Branislava Belović, ki skrbi za zdrav življenjski slog ljudi.


Poudarila je, da so primerni za prehrano vseh v družini. Torej ne govorimo več o posebni prehrani za bolnika v družini, ampak o zdravi prehrani nasploh z nekimi poudarki. Pomembno pri tem pa je, da so jedi narejene iz sestavin, ki jih najdemo na domačem vrtu ali če se le da v bližnjem okolju in da so dostopne ljudem. "Predvsem pa, da niso pripravljene vnaprej, torej procesirane. To pomeni, da je meso kos mesa ali paprika paprika v celem. Kar pa poudarjam pri receptih so začimbe, ki jedi izboljšajo okus, in barvitost. Ni jed samo za to, da si potešiš lakoto, ampak moramo v jedi uživati, jemo pa tudi z očmi," je povedala sogovornica. Da je to še kako res lahko pove kar iz svojih izkušenj.


"Že ko gledam sestavine in jih kombiniram, začutim okus, konsistenco, in jed v resnici doživljam kot pravo," je povedala sogovornica, ki je skupaj spriznanim slovenskim strokovnjakom za prehrano Rokom Poličnikom napisala publikaciji Lahko jem pri sladkorni bolezni tipa 2 ter Lahko jem pri prekomerni telesni teži in debelosti.

Publikaciji vsebujeta strokovne in praktične nasvete glede zdrave prehrane ter kuharske recepte, ki so jim dodane fotografije jedi, katere je naredila Belovićeva. Publikaciji, ki ju je mogoče listatile v digitalni obliki, sta napisani v slovenskem in madžarskem jeziku, prevod v madžarščino pa je naredila zdravnica Teodora Petraš.
Publikaciji sta nastali v sklopu projekta Lahko jem - od prehranskih smernic do jedi na krožniku kroničnih bolnikov, ki sta ga na razpis zdravstvenega ministrstva prijavila Pomursko društvo za boj proti raku in murskosoboško območno združenje Rdečega križa, v njihovih prostorih pa je danes potekala tudi predstavitev publikacij. Obe je že mogoče najti na spletni strani Pomurskega društva za boj proti raku.
Profimedia
Pomembno je, da jemo lokalno pridelano hrano. 
branislava belović lahko jem nasveti za zdravo prehrano