vestnik

Komunala in občani si lahko oddahnejo, Slavinec pa tudi

Rok Šavel, 21. 6. 2024
Rok Šavel
Soboškemu županu Damjanu Anželju je po enem letu le uspelo vsaj začasno rešiti problematiko v zvezi s soboško čistilno napravo, ki jo bo občina od Petrola prevzela leta 2027. Foto Rok Šavel
Aktualno

Nova cena storitve čiščenja odpadne vode bo sicer višja, a ne prehudo – Petrol privolil v odpis dela dolga, preostalo pa je že pokril občinski proračun.

Soboški mestni svet se je minuli torek še zadnjič sestal pred poletnimi počitnicami in čutiti je bilo, da je večina svetnikov z mislimi že drugje. Seja je namreč minila skoraj brez razprave, čeprav so bile odločitve, ki so jih sprejemali, vse prej kot nepomembne. Tako je mestni svet med drugim dal soglasje javnemu zavodu RIS Dvorec Rakičan k novemu statutu, ki so ga v RIS pripravili z namenom uskladitve določb z veljavno zakonodajo in predvsem zaradi vzpostavitve organizacijskih enot znotraj javnega zavoda za večjo transparentnost in odgovornost delovanja. Končno sta na vrsto prišla tudi elaborata o oblikovanju cene javnih služb odvajanja in čiščenja odpadne vode. Spomnimo, da je mestni svet veljavno ceno potrdil lanskega aprila ob kompromisu, da se v ceni ne upošteva poračun preteklih let. Najbolj problematična je bila cena čiščenja, zaradi česar je Komunala kopičila dolg do koncesionarja Petrola, ki upravlja čistilno napravo, iz naslova tako imenovane storitvene pristojbine. Župan Damjan Anželj je takrat imenoval tudi komisijo, ki naj bi celotni zadevi prišla do dna, saj bi bilo prevaliti preteklo neodgovorno ravnanje na denarnice občanov pravcati politični samomor. Po več kot enem letu od ustanovitve komisije se je zvrstilo več sestankov, Anželj pa je v tem času večkrat pocukal za rokav Petrolovo upravo v iskanju sprejemljive rešitve, do katere so sedaj končno prišli. Kakšen je epilog? Cena storitve odvajanja vode se bo občanom na območju mešanega kanalizacijskega sistema v povprečju zvišala za slabih 16 odstotkov in bo na mesec znašala 5,8 evra ob ohranitvi 100-odstotne subvencije omrežnine. Na območju ločenega kanalizacijskega sistema bo mesečna cena v povprečju 4,07 evra oziroma dobrih 14 odstotkov več od dosedanje. Cena storitve čiščenja odpadne vode pa se bo za povprečno gospodinjstvo na območju mešanega kanalizacijskega sistema zvišala za dobrih 13 odstotkov na 21,78 evra, na območju ločenega kanalizacijskega sistema pa bo povprečno gospodinjstvo plačalo dobre štiri odstotke več na mesec oziroma 15,6 evra.



Ubili dve muhi na en mah



»Županova komisija«, ki so jo sestavljali predvsem mestni svetniki iz vseh svetniških skupin, je ob koncu svojega dela prišla do več bistvenih ugotovitev. Med drugim, da sta najpomembnejša stroška, ki vplivata na izračun cene in negativni poslovni izid Komunale, storitvena pristojbina koncesionarja in ravnanje z odpadnim komunalnim blatom, na kar Komunala ni imela vpliva. Mestni upravi je komisija predlagala oblikovanje strokovne komisije za pregled čistilne naprave v skladu s koncesijsko pogodbo, ki se izteka leta 2027, kar je še v načrtih, bil pa je uresničen najpomembnejši predlog komisije. Da se izguba Komunale iz preteklih obdobij pokriva iz treh virov: iz proračuna v višini dobrih 352 tisoč evrov, kar je bilo izvedeno že ob sprejetju proračuna, na podlagi dogovora s Petrolom v zameno za zmanjšanje reinvesticij za 300 tisoč evrov, pri čemer je bil ta po več sestankih spomladi letos le sklenjen, in z novo ceno, ki so jo svetniki potrdili na tokratni seji.

»S tem elaboratom smo dosegli ceno, ki se pokriva, za občane pa je podražitev čim manjša,« je poudaril župan. Lahko bi rekli, da so ubili dve muhi na en mah – omogočili so lastnemu komunalnemu podjetju, da zadiha s polnimi pljuči in več ne kopiči dolga, ob tem pa največjega bremena niso prevalili na pleča nič krivih občanov. Seveda je treba poudariti, da tudi tistih 350 tisočakov iz proračuna v praksi pomeni, da bo v mestni občini izostala kakšna razmeroma velika investicija.

Vrtec ponovno dražji

To pa ni bila edina podražitev, ki jo je tokrat sprejel mestni svet. Tako kot tudi v drugih pomurskih občinah se podražitvenemu valu ni izognil murskosoboški vrtec. Cena se je predvsem zaradi višjih stroškov dela in manjšega vpisa otrok zvišala za dobrih 12 odstotkov oziroma za 64,79 evra, kar pomeni, da je sedaj 601,42 evra mesečno na otroka. Ob upoštevanju subvencije, ki velja za otroke iz matične občine, se plačilo staršev v povprečju poveča za dobrih 22 evrov. 

Izbira častnega občana razburila Vigalija

Napetost v sejni dvorani se je nekoliko dvignila ob obravnavi predlogov letošnjih občinskih nagrajencev. Ravno na dan seje je namreč zaokrožil dopis svetnika Draga Vigalija (SDS), v katerem je izrazil nasprotovanju podelitvi naziva častnega občana Mitji Slavincu zaradi njegove domnevno sporne vloge pri preteklem vodenju sveta zavoda RIS Dvorec Rakičan. Mitja Horvat, predsedujoči komisiji za nagrade in imenovanja, je njegovo potezo označil za diskreditiranje komisije, ki jo sestavljajo člani iz različnih političnih struktur, ravno tako je poudaril, da za vsakogar velja domneva nedolžnosti. Pri glasovanju vseeno ni bilo presenečenj. Da se podeli naslov častnega občana Slavincu, je potrdilo 15 svetnikov, Vigali je bil edini proti, njegovi kolegi iz svetniške skupine SDS pa so se vzdržali. Brez nasprotovanj so bili potrjeni drugi predlogi dobitnikov letošnjih priznanj. Plaketo mestne občine bosta prejela Biserka Flegar in Avgust Marič, zahvalne listine pa soboška bolnišnica, Marjana Gomboc in Jerneja Farkaš Lainščak.

mestna-občina-murska-sobota seja-mestnega-sveta damjan-anželj komunala-murska-sobota čistilna-naprava