vestnik

Mestna občina (še) brez nove zadolžitve, a nove podražitve

Rok Šavel, 31. 5. 2022
Vanesa Jaušovec
Seja MOMS
Aktualno

Mestni svetniki na zadnji seji, ki jo je vodil Aleksander Jevšek, sprejeli nekaj pomembnih odločitev.

Poročali smo o zadnji seji, ki jo je vodil župan Aleksander Jevšek, ki je vmes že dobil zeleno luč na pristojnih odbor v zvezi z kandidaturo za ministra brez resorja za razvoj in kohezijsko politiko. Tokrat nekoliko podrobneje poročamo še o nekaj sprejetih odločitvah, ki so zaznamovale minulo sejo mestnega sveta. Poleg vroče razprave o reviziji poslovanja soboškega zdravstvenega doma izpred dveh let, s katero so se naposled le seznanili in dodatnih sklepov v zvezi s tem niso sprejeli, sta bili na sporedu tudi dve novi podražitvi in odločitev o zadolževanju za energetsko prenovo.

PREBERITE ŠE:

(FOTO) Jevšek odvodil zadnjo sejo: Občino bo vodil Hoblaj, ki mu bo pomagala nova podžupanja


Dražijo se smeti in pomoč na domu

Svetniki so tako sprejeli elaborat o oblikovanju cene zbiranja komunalnih odpadkov na območju mestne občine, ki so ga pripravili pri novem-starem koncesionarju, družbi Saubermacher - Komunala Murska Sobota. Ta predvideva dvig cen v povprečju v višini 0,53 evra na gospodinjstvo na mesec za komunalne odpadke in 0,70 evra za biološke odpadke. Kljub temu, da so tudi po zagotovilih vodstva komunalnega podjetja, seji je prisostvoval direktor Drago Dervarič, cene še zmeraj nižje od povprečno zaračunanih cen v državi, pa je svetnik Jože Šadl poudaril, da se "vsako leto zgodba ponavlja". Kot je dejal, je mestni svet postavljen v čuden položaj, kjer mu preostane le potrditev višjih cen, s čimer se prenese strošek na občane, ali pa višje cene pokrije občinski proračun.

V nadaljevanju so po predlogu soboškega župana, ki je kot glavni argument predstavil zelo verjetno boljše pogoje za sofinanciranje iz kohezijskih skladov v novi finančni perspektivi, umaknili točko o o zadolžitvi soboške občine za potrebe izvedbe energetske prenove javnih stavb. V prvi fazi gre za celovito energetsko prenovo Osnovnih šol III in IV ter Osnovne šole Bakovci. Kot je pojasnil Štefan Cigan iz mestne uprave, je sicer mestna občina dobila ugodeno vlogo ministrstva o sofinanciranju v višini 1,5 milijona evrov, a to predstavlja nekaj manj kot 40-odstotkov celotne investicije. Mestna občina je sicer v letošnjem proračunu za izvedbo energetske sanacije predvidevala novo zadolževanje v višini nekaj manj kot 2,5 milijona evrov. Umiku točke o zadolžitvi je nasprotoval Zoran Kos.

Nekoliko burneje je bilo pri določitvi ekonomske cene storitve pomoč družini na domu, saj je izvajalec Dom Rakičan predlagal povišanje efektivne ure od ponedeljka do sobote na 6,12 evra na uro oziroma za 29,20 odstotkov v primerjavi z letom 2021, ura med nedeljami in prazniki pa bi se povišala za 6,80 evra oziroma za 27,22 odstotkov napram prejšnjemu letu. Glede na to, da bo ta cena začela veljati s prvim aprilom, torej za nazaj, sta svetnika Nada Kuhar in Anton Slavic, izrazila nestrinjanje s takšnim predlogom, saj bi tako uporabniki, letos jih je že 109, morali poravnati razliko. Svetnik Jože Šadl je predlagal solidarnostno rešitev, in sicer da navedeno razliko poravnata v dogovorjenem deležu mestna občina in Dom Rakičan, gre pa za okoli šest tisoč evrov. Svetniki so tako podali soglasje za novo ceno in na predlog župana sprejeli še sklep, da se za nastalo razliko občina dogovori z vodstvom javnega zavoda Dom Rakičan, torej z Zoranom Hoblajem, podžupanom mestne občine, ki pa na tokratni seji ni bil prisoten. Več o problematiki cene pomoči na domu v tiskani izdaji Vestnika.

seja-moms
Vanesa Jaušovec
Seja MOMS


Petrijan bi Perhavčevi dal manjši dodatek

Ob koncu so mestni svetniki svetniki še podali soglasja za izplačila dodatka za redno delovno uspešnost direktorjev javnih zavodov s področja kulture, kjer se je svetnik Bojan Petrijan spotaknil ob 5-odstotnem dodatku za direktorico Zavoda za kulturo, šport in turizem (ZKTŠ) Brigito Perhavec, saj je predalgal, da bi ta moral biti 3-odstoten glede na njeno ocenjeno uspešnost dela. Po nekaj izmenjavah s svetnico Vlasto Veren, ki je tudi članica sveta zavoda ZKTŠV, je posredoval tudi župan, ki je poudaril, da mestni svet ni tržnic in odloča zgolj, ali poda soglasje ali ne. Vsi predlagani sklepi so nato le bili potrjeni v prvotni obliki. Direktorica MIKK-a bo tako dobila 5-odstotni dodatek, direktorica Pomurskega muzeja 4-odstotni dodatek in direktorica ZKTŠ ravno tako 5-odstotni dodatke k osnovni plači. Dodatek v isti višini bo prejel tudi direktor Ljudske univerze. Sledila je še cela kopica kadrovskih zadev, kjer so podali mnenje k imenovanju ravnateljice Zlatke Lebar za nov mandat na čelu Srednje zdravstvene šole in ponovno imenovali Roberta Inhofa za direktorja soboške galerije. Oba sta bila edina prijavljena kandidatka. Nove predstavnike ustanovitelja je dobil svet zavoda ZKTŠ, imenovana pa je bila tudi občinska volilna komisija, posebna občinska volilna komisija in svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

seja-moms mestna-občina-murska-sobota