vestnik

V Murski Soboti gradnja novih stanovanj. Koliko se jih obeta?

Rok Šavel, 23. 7. 2023
Jure Kljajić
Gradnja novega bloka na Lendavski ulici.
Aktualno

Začela se je gradnja novega stanovanjskega bloka v Lendavski ulici, kmalu bo začel nastajati tudi Zeleni dvor.

Kljub temu da je tako kot v večini urbaniziranih središč v državi v Murski Soboti približno 10-odstotni delež stanovanjskega fonda prazen, kar smo ocenili s preprostim izračunom letne porabe električne energije, na trgu vlada očitno pomanjkanje stanovanj. To še posebej velja za praktično neobstoječ trg najemniških stanovanj v Pomurju. Nedavno pa so zabrneli gradbeni stroji na območju Lendavske ulice, saj je investitor, družba Finimo, začel gradnjo stanovanjskega bloka s 44 stanovanji. Kot nam je potrdil direktor družbe Jožef Gomboc, bo šlo za skoraj enak blok, kot je šestnadstropni v bližini, ki so ga zgradili leta 2019 in je že poln. »Odziv je bil dober in do sedaj ni bilo zaznanih nobenih težav ali pritožb, zato ne bomo izumljali tople vode,« pojasnjuje Gomboc, ki dodaja, da so načrti za naprej, na območju je namreč v prostorskem aktu predvidenih osem večstanovanjskih objektov, odvisni od nadaljnjega povpraševanja. To namreč ne dosega takšnih razsežnosti kot denimo v Ljubljani, pripomni Gomboc.

lendavska-ulica, gradnja-novega-bloka, novi-blok
Jure Kljajić
Gradnja novega bloka na Lendavski ulici.

lendavska-ulica, gradnja-novega-bloka, novi-blok
Jure Kljajić
Gradnja novega bloka na Lendavski ulici.

lendavska-ulica, gradnja-novega-bloka, novi-blok
Jure Kljajić
Gradnja novega bloka na Lendavski ulici.



Nov stanovanjski blok v Lendavski ulici naj bi bil dokončan do prihodnje jeseni, ko naj bi bil vseljiv tudi dolgo pričakovani stanovanjski objekt družbe Imo-Real v Kocljevi ulici na gramoznem parkirišču pri soboški avtobusni postaji, nasproti Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota. Objekt, imenovan Zeleni dvor, bo ponudil 76 stanovanj, graditi ga bodo začeli predvidoma letos jeseni, Imo-Real pa je prodajo stanovanj in poslovnih prostorov že zagnal. Do konca leta 2024 bosta tako zasebni družbi le nekoliko omilili stanovanjsko stisko v soboški občini, saj bosta na trgu skupno ponudili 120 stanovanj. Po veljavnih prostorskih načrtih je na območju murskosoboške občine ta hip možna gradnja okoli 500 stanovanj.


zeleni-dvor, imo-real
Imo-real
Zeleni dvor

zeleni-dvor, imo-real
Imo-real
Zeleni dvor

Padec prodaje nepremičnin 

Po podatkih statističnega urada je bilo v prvih treh mesecih letos prodanih 2548 stanovanjskih nepremičnin, kar je za približno desetino manj kot v četrtletju prej. Stanovanjske nepremičnine so bile na četrtletni ravni dražje za 1,6 odstotka, na letni za 8,8 odstotka, število prodaj pa je bilo tudi pod lanskim povprečjem. Če pogledamo evidenco trga nepremičnin, je bilo do julija letos v Pomurju sklenjenih 212 kupoprodajnih poslov v zvezi s stanovanjskimi hišami in stanovanji, v enakem obdobju lani jih je bilo 518. Razlika je opazna tudi, če se omejimo zgolj na soboško občino – v prvem polletju letošnjega leta je bilo sklenjenih 59 poslov s stanovanjskimi nepremičninami, v enakem obdobju lani 94. 
finimo imo-real lendavska-ulica stanovanja stanovanjski-blok jožef-gomboc murska-sobota